Ekspert: Statens dataudlevering er på kant med loven

Infrastruktur

17/6/14 8:16

Suleman Haider

Lektor i sundhedsret kalder videregivelse af massevis af personfølsomme data for "voldsom".

Når Statens Serum Institut udleverer millioner af personfølsomme data om danskernes sundhed til forskere og firmaer, så er det på kant med loven.

Det vurderer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, over for Berlingske.

Læs også: Staten udleverer personlige data i massevis

- Tavshedspligten og retten til fortrolighed er mere blevet til undtagelsen end hovedreglen. Vi kan især frygte, at patienter bliver tilbageholdende med at søge behandling, og at lægerne ikke får alle nødvendige oplysninger, siger han ifølge avisen.

Statens Serum Institut vurderer selv, at instituttet årligt videregiver "flere millioner cpr-numre" til forskningsprojekter.

Det sker med hjemmel i persondataloven, som kræver "væsentlig samfundsmæssig betydning", og at databehandlingen er "nødvendig" for projektet.

Kent Kristensen mener dog, at udleveringen er "voldsom" og på kant med loven.

Læs også: Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at udlevere data

- Loven siger, at man kun må videregive det absolut nødvendige. I mange tilfælde handler dataudvekslingen om, at virksomhederne eller institutionerne forsøger at finde forsøgspersoner. Der er ingen grund til, at forskerne ikke bare kunne få anonyme lister med en kode til hver person, mener lektoren.

Han peger på, at virksomhederne så kan finde de relevante forsøgspersoner og sende koderne tilbage til Statens Serum Institut, der kan skrive direkte til forsøgspersonerne. Dermed undgår man at udveksle eksempelvis cpr-numre, navne og adresser, skriver Berlingske.

Internationale medicinalvirksomheder som Pfizer og AstraZeneca får blandt andet dataudtræk fra staten.

Hos Statens Serum Institut henviser man til, at dataansøgere har indhentet de fornødne tilladelser, inden de kan få udleveret data, og at lovgivningen er ens for både offentlige institutioner og private firmaer.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.