Partierne står i kø for at komme med forslag til, hvordan og hvornår EU-borgere har ret til at få børnecheck. Nu er Enhedslisten på banen med et nyt lovforslag, der skal give alle EU-borgere, der arbejder i Danmark, ret til børnecheck til deres børn fra dag ét.
Eneste betingelse er, at børnene skal bo i Danmark og ikke i eksempelvis Polen eller Sverige.
Men Folketinget når ikke at tage stilling til lovforslaget, før der skal stemmes om et beslutningsforslag fra De Konservative 3. april i folketingssalen. Det forslag går ud på at bevare optjeningsprincippet i forbindelse med børnechecken.
- Vores lovforslag når ikke at komme til behandling inden. Det er lidt mere teknisk at skrive et lovforslag end et beslutningsforslag, siger Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.
Regeringen har allerede meldt ud, at man ikke har i sinde at rette ind, selv om beslutningsforslaget bliver vedtaget.
Men finten ved Enhedslistens lovforslag er, at der i bemærkningerne er skrevet ind, at man vedkender sig, at loven kan være i strid med EU-retten.
Juraprofessor Niels Fenger fra Københavns Universitet siger til Politiken, at så længe denne bemærkning er med, så har loven forrang for EU's forordning. Og ifølge avisen er regeringen forpligtet til at følge Enhedslistens lovforslag, hvis det bliver vedtaget.
- Der skal stå, at der kan være en risiko for, at loven er i strid med EU-retten. For ellers kan vi ikke pålægge regeringen at lovgive efter lovforslaget, siger Finn Sørensen.
Enhedslisten har ikke haft følere ude hos regeringspartierne, inden de besluttede sig til at komme med lovforslaget.
- Vi har forholdt os til, at regeringen har sagt, at de ikke vil rette sig efter et beslutningsforslag. Og så kommer vi i stedet med et lovforslag, siger Finn Sørensen.
Enhedslistens lovforslag går ud på, at børnechecken kun kan udbetales, hvis børnene opholder sig her i landet, siger Finn Sørensen.
- Vi er imod optjeningsprincippet, som de borgerlige indførte. Det mener vi, er diskrimination. Hvis folk betaler skat her i landet, så skal de også have ret til de samme ydelser som andre, siger han.
/ritzau/