Enormt overskud på betalingsbalancen fortsætter op

Ledelse

09/10/13 8:45

Over det seneste år er overskuddet på betalingsbalancen nu oppe på 119 milliarder kroner.

15,4 milliarder.

Så mange kroner var der i overskud på betalingsbalancen i august, og det er rekordstort. Dermed er overskuddet steget med 3,2 milliarder kroner siden juli måned og med 2,7 milliarder kroner i forhold til august sidste år.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik onsdag.

Over det seneste år er overskuddet nu oppe på hele 119 milliarder kroner, og det er ifølge Nordea det største plus på betalingsbalancen i mere end 60 år.

Og selv om det store overskud er et tegn på, at den danske økonomi er konkurrencedygtig, så vidner det også om, at der fortsat er sygdomstegn for dansk økonomi.

- Det skyldes, at den stagnerende import vidner om en svag indenlandsk efterspørgsel i kølvandet på en lang periode uden vækst i dansk økonomi, vurderer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, peger på, at overskuddet illustrerer, at danske virksomheder er i stand til at sælge varer og tjenester til høje priser på globale markeder.

- Det gør ikke, at vi kan tillade os at ignorere, at vi er et dyrt land at producere i, men det gør dog udfordringen med den svækkede konkurrenceevne mindre akut, siger økonomen i en kommentar.

Han tvivler dog på, at betalingsbalancen fremover vil fortsætte sin rekordkurs.

- Når vi kigger fremad, så er der grund til at forvente, at de store overskud på betalingsbalancen vil skrumpe en smule, da der forhåbentlig kommer mere gang i den indenlandske del af dansk økonomi, siger Steen Bocian.

Det stigende overskud i august skyldes blandt andet en stærk udvikling i olieeksporten, som steg med 50 procent.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.