Etisk Råd: Mere oplysning om forskerbrug af blodprøver

Politik

20/8/13 12:03

Suleman Haider

Danskerne skal gøres opmærksom på, at de kan blokere for, at deres blod- og vævsprøver bruges til forskning.

Danskere skal vide, at de giver stiltiende accept til, at deres blod- og vævsprøver benyttes til forskning, når de behandles i sundhedsvæsnet. 

Det mener næstformanden for Det Etiske Råd.

- Jeg tror, man er nødt til at gøre mere aktivt opmærksom på muligheden for at framelde sig. Den har været der hele tiden, men jeg tror, at flertallet af patienterne har været uvidende om, at muligheden eksisterede, siger Ester Larsen til Ritzau.

Siden 2004 har det været muligt at tilmelde sig det såkaldte Vævsanvendelsesregister, som markerer ønsket om, at prøverne kun anvendes til at helbrede en selv.

Men kun 460 personer har tilmeldt sig i de 10 år, registret har eksisteret, og det kritiseres af flere sundhedseksperter i Jyllands-Posten tirsdag.

Og Ester Larsen er enig i, at der bør være bedre information om registret.

- De allerfleste mennesker vil nok principielt gerne være donorer til forskningsprojekter, men der er nye forhold, som gør det lidt mere betænkeligt. 

- Vi står over for en mere generel spredning af sundhedsdata, da man gerne vil have en vækst i forskningen, påpeger hun.

Næstformanden for Det Etiske Råd vurderer, at patienternes privatliv er truet, da man ikke fremover vil kunne garantere anonymitet omkring prøverne.

- Vi ved fra andre sektorer, at det er meget svært at beskytte data. Vi har haft indbrud i CPR-registret, og eksperter siger, at det på sigt er illusorisk at bevare anonymiteten, konstaterer hun.

Hun mener ikke, at sundhedspersonalet skal pålægges at oplyse patienter om registret, men at man i stedet bør informere om det gennem en oplysningskampagne.

- Jeg vil foretrække en mindre omstændig måde. Der er i forvejen mange informationer, som sundhedspersonalet er forpligtet til at videregive, og vi skal passe på ikke at belaste procedurerne unødigt, pointerer hun.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.