EU inviterer Uber, Airbnb og deleøkonomi ind i varmen

Politik

02/06/2016 13:01

Nick Allentoft

Direkte forbud mod aktiviteter i den nye deleøkonomi skal være en sidste udvej, mener EU-Kommissionen.

U-landene skal lukke kørselstjenester som Uber og udlejningswebsider som Airbnb ind i varmen og opstille fælles rammer for hele den fremadstormende deleøkonomi.

Det foreslår EU-Kommissionen torsdag i et udspil til retningslinjer for den nye deleøkonomi, der i dag bliver behandlet vidt forskelligt rundt omkring i EU's indre marked.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for job og vækst, Jyrki Katainen, siger, at en konkurrencedygtig europæisk økonomi har brug for innovation.

LÆS OGSÅ: Troede du Uber var problemet? Så se her

- Europas næste iværksættersucces kan komme ud af deleøkonomien, siger Katainen.

- Vores rolle er at være med til at skabe nogle lovgivningsmæssige rammer, der gør det muligt at udvikle nye forretningsmodeller, samtidig med at vi beskytter forbrugerne og sikrer en rimelig beskatning og rimelige ansættelsesvilkår, siger han.

EU-Kommissionen foreslår, at serviceudbydere kun skal have pligt til at søge tilladelser og licenser, når det er strengt nødvendigt af hensyn til almenvellet.

- Direkte forbud mod en aktivitet skal kun være en sidste udvej, hedder det i EU-Kommissionens udspil.

Kommissionen foreslår samtidig, at digitale platforme, der kun fungerer som mellemled mellem forbrugere og udbydere af tjenesteydelser som kørsel og overnatning, ikke behøver tilladelser og licenser.

Der skal også skelnes mellem folk, der kun tilbyder deres services engang imellem, og folk, der gør det på professionelt niveau, men samtidig skal det sikres, at alle betaler skat af deres indtægter.

Samtidig mener EU-Kommissionen dog, at der vil være tale om et ansættelsesforhold - med alle de rettigheder, det udløser - hvis de, der står bag deleøkonomiens platforme, sætter faste rammer for deres leverandører af tjenesteydelser.

Men om det er tilfældet, må afgøres fra sag til sag, hedder det i udspillet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce