EU kritiserer it-giganter for nemme tilkøb til spil

Bæredygtighed

27/02/2014 23:17

Nick Allentoft

På initiativ fra Forbrugerombudsmanden rejser EU kritik af Apple og Google for dyre tilkøb til gratis spil.

Børn kan alt for nemt købe dyre tilkøb i spil, når de låner deres forældres smartphones til spil, som ellers bliver markedsført som gratis.

I et fælles brev til IT-giganterne Google og Apple kritiserer flere EU-lande og EU-Kommissionen selskaberne for de såkaldte "in-apps", hvor børn eksempelvis kan købe virtuelle guldmønter eller våben, der kan løbe op i tusindvis af kroner.

EU's kritik af Google og Apple er rejst på dansk initiativ af Forbrugerombudsmanden, der allerede tog sagen op sidste år. Og han nikker med tilfredshed over reaktionen fra EU.

- Jeg håber, at spilplatformene tager EU’s kritik til sig, så vi fremover vil se langt færre sager, hvor børn foretager dyre tilkøb på spil uden forældrenes accept, siger forbrugerombudsmanden, Henrik Øe, i en skriftlig kommentar.

Forbrugerombudsmanden har i Danmark behandlet 84 klagesager fra forældre over Apple, og selskabet har betalt pengene tilbage i hovedparten af sagerne. Det svarer til et samlet beløb på mere end 400.000 kroner.

- Jeg finder det positivt, at Apple i de klagesager, jeg har taget op, har betalt pengene tilbage til forældrene. Men det er selvfølgelig også nødvendigt, at de ændrer deres markedsføring, som EU nu kræver, siger Henrik Øe.

EU har rejst fire kritikpunkter. Blandt andet kritiseres spillene for at være i strid med EU-reglerne for købsopfordringer rettet mod børn. Eksempelvis bliver børnene mødt af opfordringerne "køb nu – og bliv endnu stærkere" eller "opgradér nu."

Tilkøbene sker med en kode, som børnene får af forældrene, da det typisk er en forudsætning for, at man kan downloade et spil, selv om det skulle være gratis.

En standardindstilling gør det imidlertid muligt at købe flere "in-apps" i et tidsrum på 15-30 minutter uden brug af kode, og det giver anledning til meget store træk på forældrenes kreditkort, anfægter EU.

Ud over Danmark står Frankrig, Storbritannien, Italien, Belgien, Luxembourg og Litauen bag kritikken.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce