EU øremærker 26 milliarder kroner til fattigfond

Velfærd

25/2/14 9:29

Nick Allentoft

Et kompromis er nået om en omdiskuteret fond til EU's fattigste. EU-regionalstøtte skal gå til de udsatte.

26 milliarder kroner af den regionalstøtte, som EU-landene årligt modtager, bliver nu øremærket til at hjælpe landenes mest udsatte borgere.

Det har EU-Parlamentet stemt igennem tirsdag i Strasbourg. Fonden er allerede forhandlet på plads med EU's medlemslande, som formelt godkender vedtagelsen i begyndelsen af marts.

- Fonden er blevet bedre efter forhandlingerne. Danmark kan bruge midler til social inklusion, mens de lande, der kæmper med stor fattigdom og hjemløshed, får mulighed for at bruge pengene til mad, varmestuer og tøj, siger Ole Christensen (S).

Han sidder i parlamentets beskæftigelses- og socialudvalg, som har forhandlet forslaget på plads med medlemslandene.

Tidligere gik EU's overskudslagre af især korn og smør direkte til fattige EU-borgere primært i Sydeuropa.

Men lagrene af mad svandt i takt med, at EU's landbrugspolitik blev lagt om, og i stedet blev dele af landbrugsstøtten brugt på at købe mad til udsatte EU-borgere.

Det har flere medlemslande - også Danmark - været stærkt imod. Medlemslandene skal selv betale for deres socialpolitik, er den danske holdning. 

Med det nye kompromis bliver det næsten sådan. Nu skal pengene tages fra de enkelte landes regionalstøtte fra EU. Dermed skal Danmark for eksempel ikke betale for, at fattige franskmænd får mad på bordet.

I Danmark drejer det sig om små 26 millioner kroner af den danske støtte, som skal bruges på dårligt stillede danskere.

Anne E. Jensen (V) har ikke meget tilovers for fonden, selvom hun anbefalede gruppen af Venstre-folk i EU-Parlamentet at stemme for den. 

- Vi har hidtil stemt imod den, men nu er der kommet et forlig, så pengene bliver taget fra landenes regionalstøtte.

- Det er bestemt ikke med entusiasme, at vi valgte at stemme for. Vi mener ikke, at EU skal drive socialpolitik af den karakter, siger Anne E. Jensen. 

/ritzau/