EU-prognose: Dansk økonomi på vej ud af dødvande

Politik

05/11/13 12:12

Finansminister Bjarne Corydon glæder sig over EU-Kommissionens karakterbog til dansk økonomi.

Den danske økonomi er ved at vende rundt efter tre års stilstand. Sådan lyder analysen fra EU-Kommissionen i den økonomiske efterårsprognose, der bliver offentliggjort tirsdag i Bruxelles.

Mens kommissionen forudser en vækst i det danske bruttonationalprodukt på bare 0,3 procent i år, er tallet 1,7 procent for næste år og 1,8 procent for 2015.

Det er mere muntre toner og bedre tal end sidste år, hvor kommissionen i en halvsløj prognose efterlyste et større privatforbrug og pegede på en række usikkerhedsmomenter, blandt andet på de danske eksportmarkeder.

Mens det ser godt ud for forbrugernes og virksomhedernes økonomi forventer kommissionen dog et større offentligt underskud.

I år og næste år lyder prognosen på et underskud på 1,7 procent, men i 2015 spås underskuddet at vokse til 2,7.

Det større underskud i 2015 skyldes blandt andet, at statskassen til den tid ikke længere får fordel af de fremrykkede ekstra skatteindtægter fra kapitalpension.

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig over den generelt gode karakterbog og vurderer, at prognosen for EU som helhed "understøtter det stemningsskifte, vi har oplevet i dansk økonomi".

- Krisen har været dyb i EU, og arbejdsløshedskurven er desværre ikke knækket endnu.

- Derfor kan vi godt ranke ryggen i Danmark, fordi ledigheden de seneste år har været stabil i Danmark, siger Corydon i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han tilskriver til dels de gode danske tal regeringens fokus på at øge investeringerne i det offentlige.

Kommissionen nævner specifikt de gode effekter af regeringens kickstart for offentlige investeringer og ser frem til nye tiltag på feltet til næste år.

De generelt bedre udsigter i år skyldes ifølge kommissionens analyse især, at de danske forbrugere ser lysere på tingene, heriblandt på beskæftigelsessituationen, og derfor tør bruge flere penge.

Men også at forbrugerne takket være sidste års skattereform, lavere renter og faldende inflation faktisk har flere penge til rådighed.

Kommissionen vurderer også, at danske virksomheder får mere gang i eksporten, dels på grund af stigende efterspørgsel, og dels fordi de danske lønninger ikke længere hæmmer eksporten så meget, som det har været tilfældet de seneste 10 år.

Særligt om dansk erhvervsliv siger kommissionen, at de pauvre investeringer siden begyndelsen af den finansielle krise ser ud til at få et løft i sidste halvdel af 2013 takket være skattefordele, regeringens vækstpakke og øget efterspørgsel i udlandet.

På den baggrund tror EU-eksperterne også på gode udsigter for dansk beskæftigelse.

En af de ret få risikofaktorer, analysen peger på, er den høje private gæld, som gør dansk økonomi særligt sårbar over for pludselige rentestigninger.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.