EU: Skolebørn skal blive sundere med bananer og mælk

Velfærd

30/1/14 8:04

Nick Allentoft

Skolemælk skal slåes sammen med frugtordninger i fremtiden, foreslår EU-kommissær. Han vil sætte ind over for overvægt med mælk, frugt og landbrugslære i skolerne.

Mælk, frugt og grønt samt viden om landbruget skal give børn sundere spisevaner.

Sådan lyder et forslag med sloganet "Spis godt, hav det godt", som landbrugskommissær Dacian Ciolos har fremlagt til en briefing i EU-Kommissionen torsdag.

Som det ser ud nu, er der to separate ordninger i skolerne - en mælkeordning fra 1977 og en frugtordning fra 2009. 

De to ordninger skal nu slås sammen, og så skal børnene oven i hatten undervises om maden, hvor den kommer fra og hvad den gør ved kroppen.

- Med de her ændringer vil vi bygge oven på de eksisterende ordninger for at vende forbruger-trenden og øge børns opmærksomhed omkring de potentielle fordele ved landbrugsprodukterne, siger kommissær Ciolos torsdag.

Det er meningen, at forslaget skal ændre børnenes spisevaner, men også at gøre dem opmærksomme på bæredygtighed, miljø og problemer med madspild. 

Baggrunden for at ændre ordningerne er for det første, at det gør det mere simpelt administrativt at håndtere en enkelt ordning i stedet for to.

For det andet påpeger kommissionen, at børn drikker mindre mælk og spiser mindre frugt, og at overvægt er et stigende problem blandt europæiske børn. Det har EU ifølge Ciolos et ansvar for at bekæmpe, og derfor skal indsatsen forbedres.

I dag er alle EU's medlemslande, undtaget Storbritannien, Sverige og Finland, med i frugt- og mælkeordningerne. 

Pengene skal komme fra EU's landbrugsbudget, og det er også sådan, de to separate ordninger finansieres i dag. 

Ifølge kommissionens nyeste tilgængelige tal fik Danmark 13 millioner kroner fra EU i skoleåret 2011-2012 til at finansiere skolemælksordningen. 

Til frugtordningen har Danmark fået 11,4 millioner kroner af EU i skoleåret 2013 - 2014, og så skal Danmark oveni selv matche det beløb.

I fremtiden vil den nye ordning koste EU 230 millioner euro, 1,7 milliarder kroner, per skoleår. Til sammenligning er budgettet for 2014 på 197 millioner euro, lidt under 1,5 milliarder kroner. 

Medlemslandene skal selv medfinansiere ordningen med op til 50 procent. Ifølge det danske fødevareministerium, vil Danmark umiddelbart ikke have nogen problemer med sammenlægningen af frugt- og mælkeordningen.

Forslaget skal nu igennem både EU-Parlamentet og godkendes af EU-landene. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.