Foto: Danish Crown

Fagforening: Alle har bidraget til slagteri-løsning

Ledelse

04/06/2014

Freja Eriksen

Redningsplan er på plads for slagteriet på Bornholm efter intense forhandlinger. Aftalen gælder fem år.

Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri præsenterer onsdag en fælles redningsplan for Danish Crowns slagteri i Rønne på Bornholm.

Parterne er efter intense forhandlinger nået frem til en femårig aftale, som sikrer, at slagteriet på Bornholm kan reddes, og at 190 medarbejdere ikke står til at miste deres arbejdsplads.

Aftalen er kommet i stand med bistand fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

- Jeg er utrolig glad for, at vi har kunnet blive enige om en aftale, der kan redde slagteriet i Rønne fra en lukning, siger en meget hæs Ole Wehlast, forbundssekretær i NNF, på et pressemøde.

- Vi har fundet frem til en løsning, fordi alle har ydet et bidrag. Fra medarbejderside har vi åbnet op for, at medarbejderne får mulighed for at investere 3,5 procent af lønnen i en fritvalgsordning.

- Der er ikke tale om en lønnedgang, men om at man investerer i et særligt selskab, hvor medarbejderne får indflydelse. Når perioden er overstået, er der mulighed for, at man kan få sine penge igen, siger han.

Forbundsformanden oplyser, at aftalen nu sendes til afstemning blandt de ansatte, og at aftalen kun gælder slagteriet på Bornholm.

- Der vil blive etableret et medarbejderselskab, der skal være med til at investere i produktion, vedligeholdelse og drift, siger DI's administrerende direktør Karsten Dybvad på pressemødet. 

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) siger om redningsplanen, at regeringen "er utroligt glad for det resultat, der er kommet frem".

- Det var en helt uacceptabel situation, at Bornholm skulle miste så mange arbejdspladser. Vi var tæt på at være i gang med en "Katastrofe Bornholm" for at bevare slagteriet. Derfor kastede vi os ind i kampen, siger ministeren på pressemødet og fortsætter:

- Det ville få vidtrækkende konsekvenser for Bornholm, hvis slagteriet lukkede. Derfor er jeg glad for, at det lykkedes at finde en god og fornuftig løsning på den meget alvorlige situation omkring slagteriet.

Ifølge Sass Larsen får aftalen stor betydning - ikke bare for de mange slagteriarbejdere, men også for landmænd, følgeerhverv og for hundredvis af familier på øen.

Erhvervs- og Vækstministeriet har tilkendegivet, at der fra statslig side bliver afsat midler til medfinansiering af nye investeringer på Danish Crown, der kan modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

Aftalen forudsætter, at de lokale parter på begge sider i løbet af denne måned siger ja til redningsplanen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce