Fagforeninger: Ny sygedagpengereform er ikke fair

Velfærd

19/12/13 8:37

Freja Eriksen

Mange vil miste store dele af forsørgelsesgrundlaget med ny sygedagpengereform efter fem måneder, frygter HK.

Den nye reform af området for sygedagpenge får ikke pæne ord med på vejen. Ifølge fagforeningen HK risikerer mange syge at ryge over på langt lavere ydelser allerede efter fem måneder, selvom man fortsat er for syg til at arbejde.

Sygemeldte skal vurderes efter fem måneder, om de kan få deres sygedagpenge forlænget, eller om de skal indgå i et jobafklaringsforløb, hvor de vil få en kontanthjælpslignende ydelse.

- Det er ikke fair, at man allerede efter fem måneder kan ryge på kontanthjælpslignende ydelse og miste store dele af sit forsørgelsesgrundlag. Økonomiske bekymringer gør ikke folk raske. Tværtimod. 

- Vi ønsker, at alle syge har muligheden for at få sygedagpenge, også under jobafklaringsforløb, siger HK's næstformand, Mette Kindberg, i en pressemeddelelse.

Samme melding kommer fra pædagogernes fagforening, Bupl. Her frygter hovedkasserer Lasse Bjerg Jørgensen, at aftalen rammer mange pædagoger, der "kæmper med skulderlidelser, ryglidelser, stress og depression". 

- Det er jo ikke alle sammen, der når at blive raske inden for de fem måneder. De ryger så ned på en lavere ydelse og skubbes længere væk fra arbejdsmarkedet, hvis de ikke bliver forlænget, siger Lasse Bjerg Jørgensen. 

- Hvis en pædagog er sygemeldt med en skulderlidelse, fordi man har grebet et barn, som faldt ned fra legepladsen, så bliver pædagogen altså ikke hurtigere rask af at ryge ned på en kontanthjælpsydelse.

Ingen står dog til at miste deres forsørgelse helt, når de er syge, fordi man fjerner den såkaldte varighedsbegrænsning.

Det er Mette Kindberg glad for, ligesom hun er tilfreds med, at der er lagt op til hurtigere afklaring i forhold til at få folk tilbage i arbejde.

- Vi er glade for, at loftet på sygedagpengene nu er væk. Og vi er glade for en hurtig afklaring, for jo længere tid, du er væk fra arbejdet, jo sværere bliver det at komme tilbage. 

- Og vi er også rigtig glade for, at mennesker med livstruende sygdom ikke længere behøver frygte for at miste sygedagpengene, siger Mette Kindberg.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.