Flere indvandrere stemte - men der er lang vej endnu

Politik

26/11/13 8:27

Stemmeprocenten i flere indvandrerområder steg ved kommunalvalget. Ikke tilfredsstillende, mener valgforsker

I områder som Gellerup og Tingbjerg, hvor en stor del af beboerne er indvandrere, er stemmeprocenten steget ved dette års kommunalvalg.

Men niveauet er stadig ikke tilfredsstillende, vurderer valgforsker ved Københavns Universitet, Yosef Bhatti.

- Stigningen ligger under landets gennemsnit på seks procentpoint. Det er gået meget tilbage over tid, så der er et virkelig stort efterslæb, der skal gøres op med, siger han til Ritzau.

Tingbjerg var bundskraber ved kommunalvalget i 2009 med en stemmeprocent på blot 37 procent, hvor niveauet på landsplan lå på 65 procent.

I år ser det dog lysere ud i området nordvest for København, hvor stemmerne til kommunalvalget steg med fire procentpoint.

Det ligger dog stadig langt fra valgdeltagelsen på landsplan, som kravlede sig op på hele 72 procent ved dette års kommunalvalg.

Anderledes gik det for Vollsmose, hvor valgdeltagelsen faldt med fire procentpoint, så de landede på i alt 49 procent.

- Hvis vi kigger på valgdeltagelsen i for eksempel Gellerup og Tingbjerg er de gået lidt mindre frem end andre områder. Men det er i hvert fald rigtig positivt, at det er gået den rigtige vej, siger han.

Identifikation er noget af det, der kan få indvandrere til at sætte deres kryds ved et kommunalvalg.

- Vi ved i hvert fald, at identifikation virker. Indvandrere, der stemmer steder, hvor der stiller en kandidat op med deres egen etnicitet, de har en højere valgdeltagelse, siger Yosef Bhatti.

Hvis man eksempelvis bor i Tingbjerg, og der er en person med tyrkisk baggrund, der stiller op, så er der større sandsynlighed for, at du stemmer, end hvis vedkommende ikke stillede op, påpeger valgforskeren.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.