Flere tilsyn skal bekæmpe vold på udsatte arbejdspladser

Velfærd

03/6/14 11:33

Freja Eriksen

Regeringen vil bruge millioner fra Forebyggelsesfonden til at bekæmpe vold på udsatte arbejdspladser

Mere tilsyn fra Arbejdstilsynet og et rejsehold, der har fokus på det psykiske arbejdsmiljø, skal mindske risikoen for vold på udsatte arbejdspladser. 

Forslaget kommer fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der ønsker at bekæmpe vold på udsatte arbejdspladser. 

I alt er afsat 16 millioner kroner til initiativet. De 10 af millionerne er afsat til personalet på landets hospitaler.

- Vi foreslår at bruge penge fra Forebyggelsesfonden til et fornyet fokus på at bekæmpe vold og trusler om vold på arbejdspladserne. Der er arbejdspladser, hvor risikoen for vold er til stede, og det er ofte steder, hvor medarbejdere arbejder med udsatte borgere, siger Mette Frederiksen.

Med initiativet til medarbejderne på hospitalerne vil der nu være forebyggelsespakker til de brancher, hvor risikoen er størst for at blive udsat for vold eller truet på jobbet.

I dag er der forebyggelsespakker til politi og fængselsbetjente samt til ansatte i hjemmeplejen og på døgninstitutioner.

Ifølge ministeriet er risikoen for at blive udsat for vold som specialpædagog på en døgninstitution 37 gange større end for medarbejdere, der har et kontorarbejde.

- Vi kan ikke fjerne risikoen helt, når vi har at gøre med meget syge og meget sårbare mennesker, men vi kan gøre mere for at komme noget af volden til livs og for at forebygge den. Sygeplejersker, socialrådgivere og parkeringsvagter skal kunne gå trygt på arbejde, siger hun. 

Efter knivdrabet på en læge og en socialrådgiver på institutionen Saxenhøj i Sakskøbing krævede flere forbund politisk handling og efterspurgte en handlingsplan i stil med dem, der kendes fra bygge- og anlægsområdet.

Ministeren har derfor inviteret FOA, Socialpædagogernes Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening til møde.

- Jeg vil der diskutere, om der er behov for en national handlingsplan, fordi vi skal finde de redskaber i fællesskab, som er de rigtige. Og vi ved fra arbejdspladser, der arbejder systematisk med forebyggelse af vold, at man kan komme rigtig langt, siger hun.

Beskæftigelsesministeriet er derudover i gang med at afdække, om lovgivningen kan ændres, så loven også kommer til at omfatte de mennesker, der oplever trusler efter arbejdstid, for der gælder arbejdsmiljølovgivningen nemlig ikke.

Beskæftigelsesministeren regner med at lande aftalen sammen med SF og Enhedslisten.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.