Flygtningedebat skaber krise hos norsk regeringsparti

Politik

02/5/15 9:23

Nick Allentoft

Fremskrittspartiet bør forlade regeringen, hvis der kommer 10.000 syriske flygtninge til landet, mener bagland

Det store antal syriske flygtninge er på vej til at skabe krise i den norske regering, som består af Høyre og Fremskrittspartiet. Et flertal i Stortinget uden om regeringen vil muligvis sikre, at Norge skal tage imod 10.000 syriske kvoteflygtninge.

Men hvis det sker, skal Fremskrittspartiet trække sig ud af regeringen, mener dele af partiets bagland, der vil fremsætte det som et resolutionsforslag på partiets landsmøde, der finder sted i Oslo denne weekend, skriver NTB.

- Hvis et flertal i Stortinget tvinger regeringen til at gennemføre et sådant forslag, må Fremskrittspartiet tage de politiske konsekvenser af det. Det vil være umuligt at fortsætte i regering på dette grundlag, står der at læse i resolutionsforslaget, som tre lokalafdelinger står bag.

Regeringen i Norge henter sit parlamentariske flertal hos Venstre og Kristelig Folkeparti, og det er disse partier, der kan bringe regeringen i mindretal.

- Hvis det sker, skal det have konsekvenser. Fremskrittspartiet kan ikke acceptere, at regeringen bidrager til, at et flertal i Stortinget bestemmer, at vi skal modtage yderligere 10.000 flygtninge fra Syrien, hedder det endvidere i forslaget. 

Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet og De Grønne står allerede bag forslaget om at huse flere syriske flygtninge. I den kommende weekend tager Kristelig Folkeparti stilling på sit landsmøde.

Budskabet om at åbne op for flere flygtninge prægede den tale, som lederen af de norske socialdemokrater, Jonas Gahr Støre, holdt 1. maj. 

Han opfordrede samtidig til international solidaritet og vil have Danmark og de andre EU-lande til at sikre en mere solidarisk fordeling af flygtninge.

Arbeiderpartiets forslag om at åbne for de 10.000 ekstra kvoteflygtninge over to år skal i den kommende tid behandles i Stortinget.

Over 40 procent af nordmændene har i lang tid bakket op om Arbeiderpartiet i meningsmålingerne, men i en spritny måling, som Dagens Næringsliv bringer i lørdagsavisen, står partiet til en tilbagegang på hele 5,7 procentpoint i forhold til den seneste måling.

Målingen er foretaget, efter at partiet har vedtaget sin nye politik på flygtningeområdet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.