Folkeskove slår rod i Danmark

Bæredygtighed

04/11/2013 09:01

Flere kommuner melder sig på banen for at plante folkeskove. Konceptet forbedrer ikke alene klimaet, men engagerer også borgerne, viser erfaringer.

I Aarhus er de allerede i gang. På søndag følger Randers trop.

Folkeskove plantes i flere danske kommuner landet over i et samarbejde med netværket Growing Trees. Målet er at sikre fremtidens rene drikkevand og samtidigt mindske mængden af CO2.

- Det danske grundvand er udfordret. Der lukkes cirka to drikkevandsboringer om ugen på grund af forekomster af pesticider og kvælstof, siger grundlægger Lars Heiselberg Jensen.

- Naturløsningen er fantastisk. Når du planter træer, kan du lave en hel stribe af positive naturpåvirkninger.

Med konceptet folkeskoven.dk tilbyder Growing Trees borgerne, virksomheder og foreninger at købe træer til kommunens nye skov, der vil blive plantet nær en vandboring.

Træerne vil dermed ikke alene optage CO2, men også fungere som et værn, der beskytter drikkevandet.

Kommunen stiller jorden til rådighed og forpligter sig til at vedligeholde træerne.

Ifølge Randi Flensborg Jørgensen, der er skov- og landskabsingeniør i Randers Kommune, kræver en folkeskov meget mere af kommunen rent energi- og ressourcemæssigt.

Omvendt udløser det så også et større engagement hos borgerne, påpeger hun.

- I og med at folk er med til at støtte op om skoven, synes jeg, at det bliver en helt anden skov, end de skove jeg ellers har været med til at lave.

- Der er et helt andet drive, hvilket er rigtig fedt, siger skov- og landskabsingeniøren, der også tror, at borgerinddragelsen kan være med til at minimere risikoen for hærværk mod de nyplantede træer, som man tidligere har oplevet.

- Der er aldrig nogen garanti, men i og med at det er vores skov frem for kommunens, tror jeg, at vi starter et helt andet sted i folks bevidsthed, siger hun.

Udover Aarhus og Randers har Odense og Høje Taastrup også meldt sig klar til at plante folkeskov.

Og ifølge Lars Heiselberg Jensen har flere andre kommuner sagt, at de er interesseret - heriblandt Skive, Kolding og Guldborgsund.

- I slutningen af det her år eller starten af næste år er der formentlig 10 kommuner eller mere med under konceptet, vurderer han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce