Forbund: Stop brug af klausuler på arbejdsmarkedet

Ledelse

31/03/2014 12:37

Klausuler bremser produktiviteten. Der skal være færre, mener kommission, der får opbakning af fagforbund.

Produktivitetskommissionen peger på, at den omfattende brug af konkurrence-, kunde- og jobklausuler skal stoppes gennem skærpet lovgivning.

For virksomheders brug af arbejdsmarkedsklausuler er en barriere for både mobilitet og videnspredning på det danske arbejdsmarked - og dermed også en barriere for innovation, iværksætteri og produktivitet, skriver kommissionen i sine anbefalinger.

- Som kommissionen peger på, er det direkte væksthæmmende, at virksomheder kan hindre medarbejderne i at skifte job til et andet i samme branche, siger Allan Luplau, der er formand for Djøf Privat med mere end 22.000 privatansatte djøf'ere.

Hos LO er formand Harald Børsting enig i, at konkurrencen i det danske erhvervsliv godt kan skærpes på en række områder.

- Blandt andet bør der gøres op med konkurrenceklausuler, som hindrer arbejdskraftens fri bevægelighed, siger han.

I Teknisk Landsforbund mener næstformand Per Løfstrøm Sørensen, at konkurrenceklausuler bør forbydes og hellere før end senere.

- Mange af vores medlemmer, der er omfattet af konkurrenceklausuler, ser dem som en klar begrænsning i deres muligheder for at søge andre job. Klausulerne stavnsbinder, og de hæmmer væksten i samfundet, siger han.

Teknisk Landsforbund har undersøgt udbredelsen af kunde- og konkurrenceklausuler blandt medlemmerne. Syv procent af medlemmerne angav, at de var omfattet af klausuler.

- Jeg kan forstå, hvis en virksomhed ønsker at begrænse toplederes muligheder for at gå til konkurrenterne. Men vi taler altså om helt almindelige lønmodtagere, der i dag er omfattet af meget begrænsende klausuler. Det er ude af proportioner, siger næstformanden.

Hos Djøf var over 13 procent af de privatansatte sidste år omfattet af klausuler om ikke at måtte påtage sig arbejde inden for samme branche efter et jobskifte.

- Denne fastlåsning arbejder stik imod den høje fleksibilitet og mobilitet, som vi normalt hylder i den danske arbejdsmarkedsmodel. Derfor foreslår vi, at muligheden for konkurrenceklausuler helt skrives ud af Funktionærloven, siger Allan Luplau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce