Forsker: 2015 giver grund til optimisme

Politik

27/12/15 7:57

Nick Allentoft

På trods af Islamisk Stats fremmarch og en tilsyneladende ustoppelig borgerkrig i Syrien er der al mulig grund til optimisme, mener forsker fra Harvard.

Selv om mange vil huske 2015 som et år præget af krig, terror og flygtningekrise, bliver verden et stadig mere fredeligt sted at leve. 

Det mener Harvard-psykologen Steven Pinker, mens en anden forsker er mere skeptisk.

Pinker påpeger, at krig i dag er langt mindre normalt end tidligere, at terrorangreb er relativt sjældne, og at flygtningekrisen i Europa slet ikke er noget nyt.

- Nyhederne vildleder systematisk dem, som vil forstå verden, siger Pinker i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Blot i løbet af de seneste fem år er konflikter i Tchad, Peru, Iran, Indien, Sri Lanka og Angola sluttet. Og hvis fredsforhandlingerne i Colombia lykkes, vil der ikke længere være krig på den vestlige halvkugle, påpeger psykologen.

I bogen "The Better Angels of Our Nature" fra 2011 karakteriserer Pinker udviklingen som "den mest betydelige og mindst værdsatte" i menneskehedens historie.

På trods af den syriske borgerkrigs fortsatte rasen og en stribe terrorangreb i eksempelvis Paris, Californien og Kenya fastslår Pinker, at 2015 har været et relativt fredeligt år. 

Han henviser blandt andet til konfliktdata indhentet fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri og dets norske modstykke, Prio.

Godt nok viser statistikkerne en lille stigning i antallet af dræbte i krig og konflikter de seneste par år. Men den langsigtede tendens går den modsatte vej, siger psykologen.

På samme måde som at kannibalisme og slaveri næsten er udryddet, er det muligt også at komme andre former for vold til livs. Pinker peger på brugen af dødsstraf og krig mellem stater som eksempler på vold, der en dag muligvis helt kan forsvinde.

Læs også: Go bake a cake for you neighbor

- I 500 år plejede der årligt at bryde to nye krige ud mellem vesteuropæiske lande, men siden Anden Verdenskrig er det ikke sket en eneste gang, siger Pinker.

Historikeren Timothy Snyder fra det velansete universitet Yale er imidlertid mindre optimistisk.

- Der er både grund til at bekymre sig for, at stater kan kollapse og for den globale opvarmning. Både hver for sig og en kombination af de to kan gøre en ende på den exceptionelt fredelige periode, vi har vænnet os til.

- Hvis vi tror, at der automatisk bliver fred, kommer vi nemt til at blive så selvtilfredse, at vi glemmer, hvad der skal til, siger historikeren.

Ikke desto mindre holder Steven Pinker fast i sit synspunkt og bemærker, at det geografiske omfang af krige svinder ind.

- Tidligere var der krig over hele kloden, og der var 30 krige mellem 1945 og 1990, som hver især kostede flere end 100.000 menneskeliv, herunder i Grækenland, Kina, Mozambique, Algeriet, Tibet, Guatemala, Uganda og Østtimor.

- Med undtagelse af den lille krig i Ukraine er krigszonen nu skrumpet ind til en halvmåne fra det centrale Afrika gennem Mellemøsten til Sydasien.

Et andet budskab fra psykologen går på, at beskrivelser af terrorangreb i medierne sjældent matcher proportionerne af deres faktiske skader.

- Tilfældige nedskydninger skaber enorm medieomtale, men står for et relativt lille antal døde, siger Pinker.

/ritzau/Reuters

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce