Forsker: Partifæller kæmper om de samme vælgere

Politik

23/09/2013 11:18

De fleste stemmer flytter sig internt i partierne, viser forskning. Det gør kampen mellem partifæller intens.

Dine stærkeste valgkamps-kræfter bør du bruge på at erobre vælgere fra dine egne partikolleger.

Sådan kunne et råd lyde til landets lokalpolitikere forud for kommunalvalget 19. november, skriver Kristeligt Dagblad.

Forskning viser nemlig, at vælgerne ved et kommunalvalg er særdeles partitro, og at den bedste chance for at score mange personlige stemmer derfor er at møve sig ind på partikollegernes vælgere.

- Der er en enorm stabilitet i partivalg, siger Kasper Møller Hansen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

- Derfor bliver kampen internt på listerne meget intens. Især længere nede på listerne kæmper kandidaterne fra dør til dør, og det er et kollektivt partiproblem, at kandidaterne ikke tænker på at dele kagen bedre, tilføjer han.

Efter kommunalvalget i 2009 indhentede Kasper Møller Hansen svar fra flere end 2000 opstillede kandidater, og tendensen i vælgernes stemmemønstre var tydelig.

- Det var slående, at langt de fleste stemmer, der flyttede sig, blev flyttet internt i partierne. Det gjaldt for stort set samtlige kandidater, uanset hvilke kampagnemetoder, de benyttede, siger han.

En af årsagerne er selve valgkampen, forklarer Kasper Møller Hansen. For under en valgkamp bliver vælgerne mindet om, hvilket parti de plejer at stemme på, og derfor lytter de overvejende til de politikere, de i forvejen har sympati med.

Dertil kommer, at to tredjedele af vælgerne ved et kommunalvalg allerede før valgkampen har bestemt sig for et parti.

Ved det seneste kommunalvalg var valgdeltagelsen den laveste i 35 år med 65,8 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce