Fristende vitaminer: 200 børn tager årligt en overdosis

Velfærd

12/2/14 8:42

Nick Allentoft

Nye tal viser, at knap 200 børn hvert år tager en overdosis af vitaminpiller, som de i værste fald kan dø af.

En lyserød tablet med smagen af jordbær.

Sådan kan de fleste vitaminpiller til børn beskrives, og derfor kan det også være fristende for et barn at tømme et helt glas. 

Ifølge nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ender næsten 200 børn hvert år på skadestuen, fordi de har taget en overdosis af vitaminpiller.

- Og det er ikke helt ufarligt, fortæller lægeekspert i Børneulykkesfonden og professor på H.C. Andersen Børnehospital Steffen Husby.

- Det er jernindholdet, der kan skabe problemer, og det kan påvirke barnets nyrer, lever og mave-tarm-kanal, siger Steffen Husby og tilføjer:

- Ved en overdosis vil barnet få en voldsom forstoppelse, og efterfølgende vil leveren forsøge at optage jernet, og det skaber en jernforgiftning i leveren. 

Ved en forgiftning kan barnet risikere en længerevarende nedbrydning af leveren, som i værste fald kan føre til dødsfald.

Ifølge Mikkel Christensen, læge på Giftlinjen, som er Bispebjerg Hospitals rådgivningstelefon, er det vigtigt, at vitaminpiller ikke står, så de er tilgængelige for børn.

- Det er potentielt farligt, så alt, hvad der hedder tabletter og den slags, skal holdes væk fra børn ligesom medicin og rengøringsmidler, advarer Mikkel Christensen og fortsætter:

- Vi får mange henvendelser fra forældre, der ikke lige har tænkt over, at de har placeret sådan nogle ting i en skuffe i børnehøjde.

Mikkel Christensen og Steffen Husby opfordrer til, at man kontakter giftlinjen, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens barn har spist for mange vitaminpiller. 

Giftlinjen kan hjælpe med at lave en risikovurdering af barnets indtag.

Ved en forgiftning vil skadestuen give barnet et brækmiddel, så vitaminpillerne ikke når at forgifte barnets organer.

For at undgå, at små børn tager en overdosis af vitaminpiller, anbefaler Steffen Husby, at forældre køber vitaminpiller med skruelåg eller børnesikret emballage.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.