Jobcenter Randers møder hård kritik for sit sociale ansvar
Jobcenter Randers møder hård kritik for sit sociale ansvar

Hård kritik af Randers Kommune i sag om syg

Velfærd

12/2/14 8:50

Nick Allentoft

Politikerne lovpriser virksomheder, der tager socialt ansvar. Men virkeligheden en helt anden for de virksomheder, der prøver. Det skriver Avisen.dk.

Det har tandlæge Poul Martin Grønnegaard oplevet. Tandlægen vil gerne hjælpe sin klinikassistent, Gitte Larsen, som blev ramt af vold i hans klinik og mistede sin arbejdsevne. Hun tåler for eksempel ikke lys og larm og kan ikke arbejde fuld tid.

Tandlægen har fået indrettet et særligt enekontor til hende, og lader hende gå ned i tid. Men kommunen stoppede sygedapgenerefusionen og indtil videre har den gode vilje kostet ham 120.000 kroner.

Nu kræver Randers kommune, at Gitte Larsen skal jobprøves i tre måneder på et sygehus, mens hendes tidligere chef, som gerne vil have hende tilbage betaler lønnen. Sagen har kørt i to et halvt år og både den voldsramte klinikassistent og hendes chef er ved at køre trætte.

"Det er håbløst. Vi bliver fuldstændig tromlet af det store system, og kommunen tager intet hensyn til, at jeg bare har en lille virksomhed," siger Poul Martin Grønnegaard til Avisen.dk.

Sagen får særdeles hård kritik fra fagforening og arbejdsgiverorganisation

"Kommunen har moralsk en skærpet forpligtelse til at reagere, når der faktisk står en arbejdsgiver, der gerne vil ansætte hende," siger Steffen Friis, socialrådgiver hos HK Østjylland.

I Randers kommune var der sidste år 639 fleksjobbere, som i kortere eller længere tid var arbejdsløse, og kommunen ansatte selv 100 langtidsledige fleksjobbere for at spare penge.

Så udover, at Gitte Larsen selv gerne vil blive i sit gamle job, vil det også blive svært for hende at finde et andet fleksjob.

Sager, der går nemt i gennem i jobcentre i andre kommuner, går i hårknude og trækker ud i Randers, oplever Steffen Friis.

Han kritiserer blandt andet Jobcenter Randers at afviser, at Gitte Larsen kan komme i arbejdsprøvning hos tandlægen.

Efter Avisen.dk første gang talte med Jobcenter Randers, har Jobcenteret tilbudt tandlægen og klinikassistenten et møde.

Afdelingschef for Jobcenter Randers Per Damgaard Petersen står fast på, at jobcenteret har pligt til at afprøve det, hvis jobcenteret mener, at borgeren vil have en større arbejdsevne på for eksempel et helt andet arbejdsområde.

Så må arbejdsgiveren fyre medarbejderen eller medarbejderen må leve af den løn, vedkommende kan tjene uden fleks-jobtilskud.

"Vi kan ikke bede folk om at sige deres job op. Vi kan heller ikke bede arbejdsgiveren om at sige: Du får fri til at lave det her. Men vi kan være nødt til at sige, at hvis vi skal arbejde videre med sagen, så er det det, der skal ske. Så er det op til arbejdsgiveren, om de vil være med til det," siger han til Avisen.dk.

I Tandlægeforeningen, der har prøvet at hjælpe tandlæge Poul Martin Grønnegaard, advarer man om, at det ender med at flere syge vil blive fyret, fordi kommunerne stopper sygedagpengene, som det også skete i Gitte Larsens sag. Det betyder, at arbejdsgiveren ikke får nogen refusion af sygedagpenge fra kommunen, og dermed selv skal dække hele udgiften til løn til den sygemeldte medarbejder.

"Så er de måske tvunget til at opsige medarbejderen. Det er ikke megen tak for at have prøvet at hjælpe en skattet medarbejder, der måske har været hos dem mange år. Tandlægen skal så betale den fulde løn uden tilskud i en ofte meget lang opsigelsesperiode," siger Tina Raben Skaarup, forhandlingschef for Tandlægeforeningen til Avisen.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.