Mette Frederiksen kommer nu i stormvejr som følge af sygedagpengereformen
Mette Frederiksen kommer nu i stormvejr som følge af sygedagpengereformen

Hård kritik: Minister har misinformeret Folketinget

Politik

07/1/14 11:02

Nick Allentoft

Mette Frederiksen (S) blev advaret, men fremførte alligevel "misvisende" oplysninger. Nu skal hun i samråd.

Når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har forsvaret sine barske reformer, er det blandt andet sket med henvisning til resultaterne fra et storstilet forskningsprojekt. 

Men projektet viser ikke det, som ministeren har påstået, fastslår eksperter, og det medfører massiv kritik af Mette Frederiksen for at have misinformeret Folketinget, skriver Jyllands-Posten.

Sagen udspringer af et stort forsøg kaldet "tilbage til arbejde", som 22 kommuner deltog i. Her skulle tværfaglige team bestående af læger, psykologer og sagsbehandlere i samarbejde få syge hurtigere tilbage i job.

I 2012 blev projektet evalueret i en 300 sider lang rapport, og en af konklusionerne lød, at "resultatet på tværs af alle kommuner er en effekt på sygefraværet, der er tæt på nul […]".

Økonomisk oplevede de 22 kommuner tilsammen "et (mindre) negativt resultat".

Alligevel fastslog Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse, at en "banebrydende undersøgelse anviser vejen for lavere sygefravær". 

En tidlig og tværfaglig indsats kunne give en besparelse på 8700 kroner per sygedagpengesag, lød budskabet. Men den konklusion baserede sig alene på fem kommuner, der viste gode takter.

Forinden havde én af forskerne bag rapporten ellers skrevet til ministeriet, at "det er ret misvisende at vise dette tal alene". Bagefter advarede han mod, at "ministeren bliver fedtet ind i dette", viser en aktindsigt.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, kalder det "noget videnskabeligt svineri" og "helt vanvittigt" og vil nu kalde Mette Frederiksen i samråd om sagen, skriver avisen.

Beskæftigelsesministeren erkender at have svaret upræcist. Hun er klar til at lade sine embedsmænd granske sagen på ny.

- Hvis der bliver rejst tvivl om de informationer, som jeg har fået som minister, er rigtige, så er der grund til at kigge på sagen igen, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.