Halvdelen er i tvivl om krydset til EU-parlamentsvalget

Politik

14/4/14 7:24

Næsten halvdelen af vælgerne ved ikke, hvem de skal stemme på ved valget til EU-Parlamentet, viser ny måling.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal stemme på ved valget til EU-Parlamentet den 25. maj, er du ikke den eneste.

En ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, viser således, at hele 45,3 procent af vælgerne ikke ved, hvem de skal stemme på ved valget, der afgør, hvilke 13 kandidater der skal repræsentere danskerne i Bruxelles.

Og det er ikke underligt, at så mange endnu ikke har besluttet sig her 41 dage før, vi skal sætte krydset, mener Johannes Andersen, valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

- Det er et tegn på, at EU-Parlamentet er langt væk, og at det stadigvæk er langt væk så tidligt i valgkampen, siger Johannes Andersen.

Han forventer, at vælgerne skal bruge tid på at få det helt grundlæggende indtryk af, hvad partier og kandidater står for.

Her spiller både enkeltsager i eksempelvis dansk politik samt synligheden af de enkelte spidskandidater - som typisk er store navne - ind.

- Vælgerne skal finde en genvej til at blive klogere på valget, og det kan netop være, at der kommer en diskussion op, som bliver vigtig.

- Vi har lige nu diskussionen om velfærdsydelser til EU-borgere, og det kan meget vel blive en vigtig ting i valgkampen, selv om det ikke nødvendigvis har så meget med det at gøre, siger han.

Ifølge Voxmeters måling står Venstre til at få størst opbakning, nemlig fra 28,1 procent af de personer, der på nuværende tidspunkt har besluttet sig.

Socialdemokraterne står til 27,1 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti får 20,4 procent. For alle tre partier er det en markant fremgang i forhold til valget i 2009.

Både SF og Konservative går markant tilbage i målingen i forhold til valget i 2009, ligesom de også oplever vigende tilslutning i landspolitikken.

Også Folkebevægelsen mod EU går tilbage i forhold til seneste valg, mens De Radikale går frem til 6,6 procent. Også Liberal Alliance går en smule frem.

Hvordan procenterne kommer til at afspejle sig i antal mandater fortæller målingen dog ikke noget om, da det blandt andet afhænger af valgforbund.

Meningsmålingen baserer sig på 1008 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover. Den maksimale statistiske usikkerhed er +/- 2,8 procentpoint.

Det siddende parlaments sidste samling begynder mandag.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.