Helle Thorning-Schmidt: Verden skal spilde mindre mad

Bæredygtighed

21/10/13 9:18

Freja Eriksen

Verden mister årligt ufattelige mængder mad. En fødevareprotokol kan mindske spildet, siger statsministeren.

Verden spilder enorme mængder mad hvert år, og det er nødvendigt at finde mere effektive måder at producere og distribuere fødevarer på. Derfor bør der vedtages en international protokol, der gør det muligt at måle og dermed begrænse spildet af mad.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun mandag morgen åbnede den store konference om grøn vækst, Global Green Growth Forum (3GF), som for tredje år i træk holdes i København. 

Det anslås, at vi hvert år spilder 1,3 milliarder ton fødevarer. Allerede i dag går omkring 870 millioner mennesker sultne i seng, og i 2040 vil klodens indbyggertal være vokset til over ni milliarder mennesker, som der skal skaffes mad til.

- Vi opfordrer til at vedtage en international protokol om fødevarespild, sagde Thorning-Schmidt til de over 300 delegerede, der omfattede regeringschefer fra Frankrig, Sydkorea og Etiopien, ministre og topledere fra det globale erhvervsliv.

Konferencen 3GF blev etableret i 2011 på dansk initiativ, og siden har Kina, Sydkorea, Mexico, Qatar og Kenya tilsluttet sig initiativet, som forsøger at stimulere partnerskaber mellem det offentlige, private virksomheder og internationale organisationer.

Det er tanken, at hver af de årlige konferencer skal ende med konkrete forslag, der bringes videre til fora som EU, FN eller G20, der samler klodens største økonomier.

Helle Thorning-Schmidt fremhævede den danske vej til at skabe grøn vækst og det ambitiøse mål om at stoppe brugen af fossile brændsler - kul, olie og gas - i 2050. Eksporten af grøn teknologi er den sektor, der vokser mest, sagde statsministeren.

- Det er muligt at forene økonomisk vækst med grønne løsninger, og i Danmark har vi søgt brede alliancer for at sikre forudsigelighed, så virksomhederne ved, hvad de kan regne med, sagde Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.