Helle Thorning-Schmidt: Verden skal spilde mindre mad

Bæredygtighed

21/10/2013 11:18

Freja Eriksen

Verden mister årligt ufattelige mængder mad. En fødevareprotokol kan mindske spildet, siger statsministeren.

Verden spilder enorme mængder mad hvert år, og det er nødvendigt at finde mere effektive måder at producere og distribuere fødevarer på. Derfor bør der vedtages en international protokol, der gør det muligt at måle og dermed begrænse spildet af mad.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun mandag morgen åbnede den store konference om grøn vækst, Global Green Growth Forum (3GF), som for tredje år i træk holdes i København. 

Det anslås, at vi hvert år spilder 1,3 milliarder ton fødevarer. Allerede i dag går omkring 870 millioner mennesker sultne i seng, og i 2040 vil klodens indbyggertal være vokset til over ni milliarder mennesker, som der skal skaffes mad til.

- Vi opfordrer til at vedtage en international protokol om fødevarespild, sagde Thorning-Schmidt til de over 300 delegerede, der omfattede regeringschefer fra Frankrig, Sydkorea og Etiopien, ministre og topledere fra det globale erhvervsliv.

Konferencen 3GF blev etableret i 2011 på dansk initiativ, og siden har Kina, Sydkorea, Mexico, Qatar og Kenya tilsluttet sig initiativet, som forsøger at stimulere partnerskaber mellem det offentlige, private virksomheder og internationale organisationer.

Det er tanken, at hver af de årlige konferencer skal ende med konkrete forslag, der bringes videre til fora som EU, FN eller G20, der samler klodens største økonomier.

Helle Thorning-Schmidt fremhævede den danske vej til at skabe grøn vækst og det ambitiøse mål om at stoppe brugen af fossile brændsler - kul, olie og gas - i 2050. Eksporten af grøn teknologi er den sektor, der vokser mest, sagde statsministeren.

- Det er muligt at forene økonomisk vækst med grønne løsninger, og i Danmark har vi søgt brede alliancer for at sikre forudsigelighed, så virksomhederne ved, hvad de kan regne med, sagde Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce