Her er kravene til bankerne

Politik

10/10/2013 12:14

Regeringen har fået en bankaftale i hus, der skal sikre samfundsøkonomien ved krak. Bankerne skal polstres.

Regeringen og alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten er blevet enige om, hvilke krav bankerne for fremtiden skal leve op til.

Der er ikke tale om, at staten spænder et sikkerhedsnet ud under bankerne som ved tidligere bankpakker. Derimod er det krav til bankerne, som er blevet aftalt.

For det første skal de store banker, der går under betegnelsen sifi, systemisk vigtige banker, have flere penge på kistebunden for at kunne imødegå finansielle kriser. Sifi er en fordanskning af det engelske udtryk "systemically important financial institution".

Sifi dækker over finansielle institutioner, som vurderes at have afgørende indvirkning på dansk økonomi, hvis de bliver økonomisk nødlidende.

De banker, der er systemisk vigtige, er:

* Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank, BRFkredit og Landbrugets Realkreditinstitut DLR.

* Sifi-bankerne skal leve op til et særligt kapitalkrav om mere polstring end det, der generelt stilles til bankerne.

* Tilsynet med de store banker skærpes. De skal oftere have inspektionen på besøg, og der skal være øget fokus på god selskabsledelse og risikostyring.

* Senest 1. januar 2016 skal der ligge afviklingsplaner for alle de store banker. Altså hvad der skal ske, hvis en stor bank krakker.

* For banker generelt er kapitalkravet på minimum 10,5 procent. Sifi-bankerne stilles overfor et øget krav på en til tre procent, som de skal polstres ekstra med.

* Finanstilsynet skal styrkes, og derfor får tilsynet nu en bestyrelse. Bestyrelsen består af syv medlemmer, som erhvervs- og vækstministeren udpeger.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce