Hver femte læge går tabt for sundhedsvæsnet

Velfærd

09/12/13 9:04

Mange læger falder fra på grund af en regel, der betyder, at læger skal specialisere sig inden fire år.

Omkring hver femte læge kommer ikke i gang med sit speciale inden for den normerede tid på fire år, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Uden et speciale kan de hverken få fast arbejde på et sygehus eller i en lægepraksis, og dermed går de reelt tabt for sundhedsvæsnet, skriver Jyllands-Posten.

På sigt vil det få konsekvenser for danske patienter, mener Lægeforeningen.

- Det er et rystende højt tal, at op mod hver femte ikke får en speciallægeuddannelse. Gode læger bliver tabt for vores sundhedsvæsen, og det er frustrerende, når vi samtidig kan se frem til en mangel på speciallæger, siger Mads Koch Hansen, formand i Lægeforeningen.

Tallene fra Sundhedsstyrelsen viser ikke, hvorfor hver femte læge falder fra. Men nogle rejser angiveligt til udlandet, mens andre får job i medicinalindustrien.

En stor del af frafaldet skyldes dog den fireårsregel, som Lars Løkke Rasmussen (V) indførte i sin tid som sundhedsminister i VK-regeringen, mener lægerne.

Før den tid var der ingen frist for, hvornår læger skulle specialisere sig. Men med reglen blev der sat en frist på fire år.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er dog ikke klar til at gennemføre en ændring:

- Jeg er ikke gift med selve reglen, men jeg er gift med det formål, at vi skal have lægerne igennem nogenlunde hurtigt, og vi skal have en spredning både på specialer og geografisk, og jeg synes faktisk, at reglen har virket, siger hun til Jyllands-Posten.

Selvom Venstre selv stod bag reglen, melder sundhedsordfører Sophie Løhde sig klar til at ændre den.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.