Det kan være ualmindelig skrap kost for kommunalpolitikere at møde borgerne i deres lokalområde.
Politikerne oplever i stor stil både trusler, chikane og sågar korporlige overfald, viser en undersøgelse, som Djøfs analysebrev DeFacto har gennemført blandt alle danske kommunalpolitikere.
Ifølge undersøgelsen - hvor 758 har svaret - har omkring hver tredje kommunalpolitiker haft så ubehagelige oplevelser med borgere, at de selv betegner dem som grænseoverskridende.
Det gælder eksempelvis hærværk mod bil eller bolig, overfald med spyt eller sågar slag, ubehagelige telefonopkald eller uhumske postforsendelser.
Især melder de lokalpolitikere, der medvirker i undersøgelsen, om trusler mod dem selv eller deres familie.
Det rapporterer 11 procent af politikerne, at de har oplevet, mens 14 procent beretter om chikane via eksempelvis Facebook.
Roger Buch, ph.d. i statskundskab og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er overrasket over, at det trods alt ikke er mere end godt hver tredje kommunalpolitiker, der har oplevet grænseoverskridende optræden fra borgernes side.
Han gennemførte selv en lignende undersøgelse i 2005, og der kom han frem til samme resultat. Men meget er sket siden.
- Med de sociale mediers indtog er tonen blevet skarpere. Og der har været store besparelser i kommunerne siden 2009, hvor skoler er blevet lukket, og der er skåret ned på ældreplejen – sikkert til stor frustration for en del borgere, siger han til Djøfbladet.
- Men kommunalpolitikerne er nok blevet mere hårdhudede, fordi de har vænnet sig til, at tonen er blevet hårdere. Og det lyder også til, at flere bliver udsat for grovere chikane, end de gjorde i 2005, tilføjer Roger Buch.
/ritzau/