Ingen vej tilbage: Danskerne stemmer om patentdomstol

Politik

29/04/2014 14:52

Der er ikke stort nok flertal for patentdomstolen i Folketinget. Nu venter en folkeafstemning søndag 25. maj.

Det er nu 100 procent sikkert, at der bliver en folkeafstemning om Danmarks indtrædelse i den europæiske patentdomstol.

Det lykkedes således ikke for regeringen at stable det nødvendige flertal på benene, da lovforslaget om patentdomstolen var til tredjebehandling og afsluttende afstemning tirsdag eftermiddag.

Selv om et stort flertal i folketingssalen stemte ja til dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol, så var det ikke nok.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti trykkede som ventet på nej-knappen.

Dermed er der ikke det nødvendige flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer, som ifølge grundloven skal til, fordi der er tale om suverænitetsafgivelse, når den europæiske patentdomstol får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede allerede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober sidste år, at der ville komme en folkeafstemning om dansk tilslutning til patentdomstolen søndag den 25. maj - samme dag som valget til Europaparlamentet - hvis der ikke var det nødvendige flertal i Folketinget.

- Hvis vi skal have en folkeafstemning, vil regeringen arbejde for et ja. Vi er overbeviste om, at et fælles europæisk patentsystem er godt for dansk økonomi. For virksomhederne. For lønmodtagerne, sagde Thorning dengang.

Den europæiske patentdomstol er en afgørende del af et nyt europæisk enhedspatent, som skal sikre, at virksomheder kun behøver at sende én ansøgning for at få patent i alle de EU-lande, der tilslutter sig.

24 lande bakker fuldt op om patentreformen og vil gerne deltage i både enhedspatentet og patentdomstolen. Foruden Danmark har også Irland meddelt, at spørgsmålet om deltagelse skal til folkeafstemning.

Tilhængerne af dansk deltagelse i det europæiske patentsamarbejde fremhæver især, at det vil blive billigere og lettere for virksomhederne at beskytte deres opfindelser i hele Europa.

Modstanderne kritiserer derimod blandt andet, at Danmark også på dette område vil afgive suverænitet, og at det kan skabe problemer for mindre virksomheder, hvis de ikke længere kan have et selvstændigt patent for det danske marked.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce