Jelved: Smuk kirke rummer mere liv end betonhøjhuse

Bæredygtighed

27/2/14 1:13

Arkitektur påvirker folks liv, siger kulturministeren, der nævner Grundtvigskirken som et positivt eksempel.

Danskerne bør forstå, hvor vigtig smukke bygninger og god arkitektur er for deres liv og velbefindende.

Sådan siger kulturminister Marianne Jelved (R) til Ritzau, før hun torsdag fremlægger regeringens arkitekturpolitik, "Mennesker i centrum".

- Al arkitektur handler om at skabe de bygninger, byrum og landskaber, som vi færdes i. Som én har sagt så klogt: "Først skaber vi bygningerne, så skaber de os".

- Deri ligger et meget centralt budskab. Vi skal tænke over, hvilke kvalitative omgivelser vi skaber til hinanden. Det påvirker også den måde, vi lever på og har det med hinanden, mener Marianne Jelved.

Det kan ses i Bispebjerg i København, hvor Grundtvigskirken og rækkehuse rundt omkring kirken rummer meget mere liv end Vestegnens betonhøjhuse, hvor nogle fjernes, påpeger kulturministeren.

- Hvis man fra starten laver noget kvalitativt byggeri, vil det oftest økonomisk kunne betale sig. Det vil holde længere, man har det bedre menneskeligt, og levevilkårene bliver bedre.

- Meget af det kedelige byggeri fra 1960'erne og 1970'erne er nogle kommuner begyndt at rive ned. Holdbarheden er ikke som i Nyboder eller Bellahøjhusene, fordi byggeriet ikke er lavet godt nok fra starten, siger Marianne Jelved.

Blandt det centrale i udspillet er, at elever i skoler og gymnasier skal uddannes mere i arkitektur. Borgerne skal inddrages før i lokalplaner. Arkitekturen skal gøres mere bæredygtig. Byggeri skal skabe merværdi - både økonomisk og for mennesker.

Regeringen afsætter ikke flere penge, da der er økonomisk smalhans. God arkitektur behøver ikke koste mere, mener ministeren.

- Vi argumenterer fra den velkendte visdom, at hvis man gør det kvalitativt ordentligt fra starten, bliver det billigere på sigt, siger Marianne Jelved.

Arkitektur skal ind i skoletimerne, så børn kan skelne mellem godt og skidt, mener hun.

- Man lærer børn at se forskel på, hvad der er godt og mindre godt og gøre dem engagerede i deres egne omgivelser, siger kulturminister Marianne Jelved.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.