Jens Rohde kræver Løkkes afgang

Politik

30/5/14 7:52

Nick Allentoft

Det er tydeligt, at folket har mistet tilliden til Lars Løkke, lyder det fra EU-parlamentsmedlem Jens Rohde. Han navngiver også, hvem han ønsker som ny formand. Oprøret i Venstre mod Lars Løkke har dermed fået en leder og situationen i partiet er forværret, siger Jarl Cordua.

Det netop genvalgte Venstre-medlem af EU-Parlamentet Jens Rohde kræver, at Lars Løkke Rasmussen trækker sig som partiformand, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Rohde er også medlem af Venstres forretningsudvalg, der er den øverste myndighed i partiet, samt af partiets hovedbestyrelse, som Løkke selv har indkaldt til krisemøde på tirsdag.

Og hans formandstid i Venstre må og skal være slut, lyder meldingen fra Rohde, der også er medlem af byrådet i hjembyen Viborg.

- Det her er en historie, der bare bliver ved og ved og ved med at gentage sig, siger han til Viborg Stifts Folkeblad.

- Vi kan ikke gå til et folketingsvalg med en konstant angst for, hvad der kommer i morgen, siger Jens Rohde med henvisning til, at Lars Løkke Rasmussen har være igennem flere politiske kriser.

Flere i Venstres bagland har åbent kritiseret partiformanden, der senest har været i mediernes søgelys efter en sag om tøjindkøb for 152.000 kroner, rygning på hotelværelser og en familierejse på partiets regning. 

Den tidligere politiske ordfører er den hidtil mest fremtrædende Venstre-mand, der vil af med formanden.

- Det, jeg siger nu, er bygget op over længere tid. Det er tydeligt, at folket har mistet tilliden til Lars Løkke Rasmussen, og det har jeg også.

- Det er tydeligt, at der er meget stor frustration internt i Venstre, og det er tydeligt, at mange går og holder på, hvad de rent faktisk mener. Det er en uholdbar situation, siger Jens Rohde til avisen.

Tirsdag mødes hovedbestyrelsen, inklusive Jens Rohde, for at afgøre partiformandens skæbne. Det var Løkke selv, der indkaldte til krisemødet, efter at Venstre ved søndagens valg havde mistet et af sine hidtil tre mandater i EU-Parlamentet. 

Venstre har allerede den oplagte afløser for Lars Løkke Rasmussen klar, mener Jens Rohde og Anders Jensen, der er formand for partiet i Viborg Kommune og også medlem af hovedbestyrelsen. De ser gerne, at næstformand Kristian Jensen overtager Løkkes plads.

Jens Rohde ønsker ikke at svare på, om han kan se sig selv fortsætte i Venstre, hvis Lars Løkke Rasmussen alligevel bliver siddende som formand.

I november 2012 blev han vraget som spidskandidat til EU-parlamentsvalget af partitoppen efter i en kronik at have opfordret til mere vidtrækkende EU-reformer.

Ritzau forsøgte fredag aften at fange Jens Rohde til en kommentar, men det var ikke muligt:

- Det er Jens Rohdes mobilsvar. Ringer du angående artiklen lørdag i Viborg Stifts Folkeblad, henviser jeg til samme og har ikke yderligere kommentarer. 

Venstre-kender: Rohde trækker blankt mod Løkke - Han har krydset Rubicon. Han trækker blankt mod Løkke, og der er ingen vej tilbage.

Sådan lyder det fra den politiske kommentator og vært på Radio 24 Syv, Jarl Cordua, efter nyheden om Jens Rohdes undsigelse af sin partiformand fredag aften.

- Det interessante bliver at se, hvor stor opbakning Jens Rohde og Venstre i Viborg har, siger Jarl Cordua til Ritzau.

- Det er en alvorlig situation, og det kan ende galt for Venstre. Partiet kan knække midt over, hvis man ikke hurtigt får en afklaring, siger kommentatoren, der selv har en fortid i partiet.

Samtidig minder han dog om, at det ikke er overraskende, at det netop er EU-parlamentarikeren, som stiller sig an som i forreste række i kampen mod Lars Løkke Rasmussen.

Også tidligere har Jens Rohde nemlig været uenig med partiets formand. Rohde blev således for halvandet år siden vraget som spidskandidat ved europaparlamentsvalget efter en meget EU-positiv kronik.

- Det opsigtvækkende er, at det åbenbart er lykkedes ham at få hele Venstre i Viborg med, siger Jarl Cordua.

Tidligere har Venstre-ledere i Roskilde, Region Sjælland og på Langeland meldt sig som modstandere af formanden.

- Oprøret mod Løkke har fået en leder. Nu har den danske verdenspresse en oprørsleder, den kan ringe til, siger kommentatoren om konsekvensen af Jens Rohdes melding.

Jarl Cordua er dog langtfra sikker på, hvordan striden vil ende. Men indsatsen er også høj for Rohde selv:

- Han gambler med sin egen politiske fremtid - det er vind eller forsvind, vurderer Cordua.

Men Jens Rohde, der netop er blevet genvalgt til EU-Parlamentet, deler vandene i partiet.

Og for de vaklende i partiet kan udspillet få den betydning, at de i trods mod Rohde vælger at stille sig beskyttende omkring den trængte formand.

- Det farlige for Venstre er, at diskussionen udvikler sig til en ren borgerkrig, siger Jarl Cordua.

 

Annonce