Lærerne er mere syge i flere kommuner. Det rammer bl.a. nye elever som de to knægte her.
Lærerne er mere syge i flere kommuner. Det rammer bl.a. nye elever som de to knægte her.

KL: Sygefravær og ny skolereform hænger sammen

Ledelse

14/11/14 10:22

Nick Allentoft

Sygefraværet blandt lærerne i de tre store byer er stigende, og det har sammenhæng med ny reform, mener KL

- Vi tror, der er en sammenhæng mellem lærernes høje sygefravær, folkeskolereformen og den nye arbejdstidsaftale. Det er en ganske stor omvæltning, og vi følger udviklingen meget nøje og tager det meget alvorligt. 

Det siger Steen Christiansen, formand for kommunekontaktrådet i kommunernes forening - KL til nye tal, der viser et højt sygefravær blandt lærerne. 

Talmaterialet er lavet af tv2.dk ud fra de udmeldinger, som kommunerne hidtil er kommet med om lærernes sygefravær, og den viser, at flere og flere lærere i København, Odense og Aarhus melder sig syge, efter at folkeskolereformen er trådt i kraft.

I København er sygefraværet steget med cirka 31 procent, mens det i Odense er steget med omkring 40 procent. For Aarhus er tallet omkring 26 procent.

- Antagelsen er, at der er en sammenhæng med, at vi er ved at implementere folkeskolereformen og er ved at gennemføre en ny arbejdstidsaftale, og det har betydning for læreres dagligdag på skolerne, siger Steen Christiansen til Ritzau og fortsætter: 

- Og det kan ikke udelukkes, at det slår igennem i forhold til, at det medfører en stigning i sygefraværet. Når vi kommer lidt længere hen på skoleåret, må vi se på, om der er nogen fællestræk, der går igen i forhold til årsagerne.

Ifølge tv2.dk er det endnu uklart, om der er tale om en national tendens. Men foreløbige tal fra seks af landets kommuner, inklusiv Hovedstaden, Odense og Aarhus, viser en kraftig stigning i sygefraværet blandt lærerne i skoleårets to første måneder. 

- Vi har kun en interesse i velfungerende skoler og velfungerende lærere, siger Steen Christiansen.

Der findes endnu ikke en opgørelse over sygefraværet for alle landets kommuner, men i Danmarks Lærerforening mener formand Anders Bondo Christensen, at stigningerne i de store byer er udtryk for en generel tendens i alle landets kommuner.

Han kalder udviklingen for et vink med en vognstang til de politikere, som stod bag folkeskolereformen.

- Det er noget, alle skal tage helt alvorligt. Selvfølgelig er det ganske alvorligt for de lærere, som bliver syge af at gå på arbejde, men det er i virkeligheden et vink med en vognstang, om at der er noget, der ikke er, som det skal være, ude i skolen, siger Anders Bondo Christensen.

I forældreforeningen Skole og Forældre opfordrer formand Mette With Hagensen til, at skolebestyrelserne kommer i gang med at undersøge årsagen til det store sygefravær.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.