Nu går den ikke længere, lyder det fra landets kommunaldirektører.
Nu går den ikke længere, lyder det fra landets kommunaldirektører.

Kommunale topchefer i opgør med regeringen

Ledelse

10/3/14 8:13

Nick Allentoft

Kommunaldirektører kritiserer regeringens overstyring: Det gør det sværere at levere velfærd til borgerne.

Landets 98 kommunaldirektører har fået nok af det, de kalder regeringens detailstyring af kommunerne. 

Ifølge ugebrevet Mandag Morgen samler de sig nu i et usædvanligt skarpt opgør med flere ministre, som de mener går alt for vidt i detailstyringen og ligefrem risikerer at skade danskernes velfærd med bureaukrati og overstyring.

- Det svækker virkelig vores muligheder for at omstille den kommunale sektor, når der hele tiden kommer nye krav til indrapportering eller nye krav til den måde, vi skal gøre arbejdet på.

- Det gør det ikke nemmere, men sværere at levere velfærd til borgerne, siger Niels Højbjerg til Mandag Morgen. Niels Højbjerg er stadsdirektør i Aarhus Kommune og formand for kommunaldirektørernes forening, Komdir.

                                    Læs også: Borgmester går i krig mod mistillid og regelstyring

Kommunaldirektørerne lister en række eksempler op i Mandag Morgen:

Finansminister Bjarne Corydon (S) er som de kalder det "kammet over" i gammeldags økonomistyring af kommunerne. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) "dikterer detaljer", der koster dyrt på landets jobcentre. 

Og undervisningsminister Christine Antorinis (S) konsulentkontrol af folkeskolen er "trukket ned over hovedet" på kommunerne og virker direkte demotiverende. Sammen med konsulenter fra McKinsey vil Antorini holde øje med kommunernes implementering af folkeskolereformen.

- Antorini får et konsulentfirma til at opstille nye standarder for vores arbejde med reformen. Og så spørger vi os selv, om vi virkelig gør det så dårligt, at vi skal have et nyt regime trukket ned over os, siger Niels Højbjerg til Mandag Morgen.

Kommunaldirektørerne henviser til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i regeringsgrundlaget med en Tillidsreform lagde op til et opgør med netop overstyring og bureaukratisering af den offentlige sektor.

I praksis mener kommunaldirektørerne, at regeringen langtfra har levet op til sit løfte, men tværtimod blot har indført mere bureaukrati.

/ritzau/