Kommune melder Solhaven for overgreb

Velfærd

24/2/12 8:56

Suleman Haider

Har medarbejdere slået og terroriseret børn på institutionen Solhaven? Det har Vesthimmerlands Kommune bedt politiet undersøge, skriver DR Nordjylland.

- Familieafdelingen er blevet gjort bekendt med anklager om fysiske og psykiske overgreb på børn på Solhaven, siger socialudvalgsformand Kurt Friis Jørgensen fra Venstre til DR Nordjylland. 

Det skete helt tilbage i juni, at kommunen politianmeldte institutionen i Farsø, der har flere afdelinger i byen og nærmeste omegn for børn og unge med svære tilpasningsvanskeligheder.

- Vi kan ikke som kommune gå ind og lave efterforskning på det og afhøringer. Derfor er det meldt til politiet, der kan gøre det, siger han til DR Nordjylland.

Samtidig besluttede kommunen at indføre skærpet tilsyn. DRs aktindsigt i tilsynsrapporterne viser, at institutionen ofte bruger magt. 

I årets første 10-11 måneder har Solhaven selv indberettet 24 magtanvendelser til Tilsynet. 13 blev vurderet tilladt, men ni blev vurderet ikke tilladt. To blev ikke vurderet som magtanvendelse. 

Og Tilsynet skriver: "Det er fortsat Tilsynets vurdering, at Solhaven vil kunne profitere af, at arbejde mere målrettet med forebyggelse af magtanvendelse." 

To episoder hvor en ung har anklaget medarbejdere for ydmygende og nedværdigende behandling, og hvor en ung er blevet spærret inde i "Cellen". er blevet undersøgt nærmere.

Men Tilsynet konkluderer: "Vi har ikke fået bekræftet anklagerne om, at der skulle foregå fysiske og psykiske overgreb på børn, der er anbragt på Solhaven."

Det skærpede tilsyn stoppede i efteråret, men i december besluttede kommunens socialudvalg på ny at indføre skærpet tilsyn.

- Det er på baggrund af en lignende anmeldelse vi har fået fra Børnerådet, så er vi gået ind og laver den ekstra kontrol, siger Kurt Firis Jørgensen til DR Nordjylland.

Politiinspektør Verner Holm bekræfter, at politiet efterforsker sager mod Solhaven, men afviser at kommentere det nærmere.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra lederen af Solhaven.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.