Kommuner dropper Blå Flag

Bæredygtighed

25/05/2016 11:47

Nick Allentoft

Fem kommuner er trådt ud af Blå Flag-ordningen, der koster en kommune 100.000 om året. Flere er på vej. Det skyldes især et forbud mod hundebadning.
Et forbud mod at lade hunde bade fra stranden får flere af landets kystkommuner til at fravælge den internationale miljømærkning Blå Flag.   Flagene, som signalerer rent badevand og sikkerhed, stryger til sommer hverken til tops i Brønderslev, Jammerbugt, Aalborg, Mariager Fjord eller Thisted Kommuner, viser en opgørelse fra Friluftsrådet.   LÆS OGSÅ: Badevandet er rekord rent   - Det er rigtig ærgerligt, siger Bjarke Frandsen, der er konsulent i rådet.

I Jammerbugt Kommune, der har strande i blandt andet Blokhus og Saltum, siger direktør for vækst og udvikling Jakob Bisgaard, at der er flere årsager til beslutningen. 

Ordningen er bureaukratisk, og den koster kommunen knap 100.000 om året, men det er især er forbuddet mod hundebadning, som kommunen har svært ved at honorere.   - Mange af vores turister har hunde med. Friluftsrådet siger godt nok, at de ikke kontrollerer, om vi lever op til forbuddet, men det er jo ikke en løsning, siger Jakob Bisgaard.   - I stedet vil vi finde en anden ordning, måske i samarbejde med andre nordjyske kommuner, så badegæsterne ingen forskel mærker. De vil stadig kunne se, at stranden er sikker og vandkvaliteten i top, siger han.   Mens de fem kommuner er ude af ordningen, så er andre på vej til at træffe samme beslutning.    Niels Krebs Hansen (K), formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerland, siger, at det er sidste år, kommunen er med.   - Kæledyr er blevet en naturlig del af familien, og derfor forstår folk ikke, hvorfor de ikke må tage deres hund med på stranden. De fleste er jo ansvarlige og sørger for at have en pose med, siger han.   I Varde Kommune har formand for plan og teknikudvalget Preben Friis-Hauge (V) erfaret, at hundeforbuddet især volder tyske og norske familier problemer.   - Mange er her to-tre uger, og så længe vil de ikke lade deres hunde passe i en kennel. Hvis forbuddet mod hunde fastholdes, så har jeg slet ikke lyst til, at vi skal søge næste år, siger Preben Friis-Hauge.   I Friluftsrådet vurderer konsulent Bjarke Frandsen, at det bliver svært at få ophævet hundeforbuddet, som blev indført i 2014.  Det er besluttet internationalt, og blandt de 49 nationer, som er med i Blå Flag, er det kun i Norge, England og Danmark, at forbuddet møder modstand.   FAKTA: Blå Flag og hunde Siden 2014 har hunde haft forbud mod at bade på strande, hvor det Blå Flag vejrer. Hunde må bade på størstedelen af den danske kyststrækning, men fra 2014 har de ikke måttet bade på strande, der har opnået miljømærkningen Blå Flag. Det får flere kommuner til at droppe ordningen.   LÆS her om Blå Flag og forbuddet mod hundebadning:   * Blå Flag er en international miljømærkningsordning, der omfatter 49 nationer. Den tildeles strande og havne med en høj vandkvalitet, gode faciliteter og en høj badesikkerhed.   * I sommeren 2015 blev Danmark tildelt i alt 297 Blå Flag. Danmark er blandt de lande, der har flest Blå Flag per indbygger. Også Spanien, Frankrig og Italien ligger højt.   * Hunde i vandet medfører ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO et højere bakterieniveau, og da vandkvaliteten skal være i top på en Blå Flag strand, er der forbud mod hundebadning.   Kilde: Friluftsrådet   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.