Kontanthjælpsmodtagere skal have mere indflydelse

Velfærd

19/03/2014 09:43

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vil med en ny pulje sørge for mindre umyndiggørelse i systemet.

Som et led i kontanthjælpsreformen får kommuner nu muligheden for at søge midler til forsøg med såkaldt "empowerment" af kontanthjælpsmodtagere.

Dermed skal borgere selv være med til at definere deres egne problemer og få indflydelse på og medejerskab til den kommunale indsats, skriver Information.

- Idéen med at sætte fokus på empowerment er at finde veje til, hvordan vi sikrer en beskæftigelsespolitik, hvor der er mindre umyndiggørelse, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Information.

Midlerne i puljen er tiltænkt personer, der får kontanthjælp, uddannelseshjælp og personer i såkaldte ressourceforløb.

Mette Frederiksen nævner, at et eksempel på denne fremgangsmåde kunne være, at kommunen holder et møde, hvor ressourcestærke personer fra den lediges netværk deltager.

Hun forklarer, at sagsbehandleren kan lede efter, om "der for eksempel er et link til frivilligt arbejde, hvor borgeren kan komme ind i relationer sammen med andre mennesker i stedet for at tage udgangspunkt i lovens paragraffer".

Et andet eksempel kunne være at tage udgangspunkt i og "bygge videre på", hvad borgeren tidligere har lavet.

Desuden skal personer, der deltager i projektet, kun have én sagsbehandler og én samlet plan for, hvordan deres videre forløb skal være, skriver Information.

Puljen er på 23,4 millioner kroner.

Ministeriet regner med, at omkring 1500 personer kommer til at deltage i projektet, mens størstedelen af midlerne i projektpuljen er rettet mod frikøb eller opkvalificering af medarbejdere i kommunen.

Ministeren afviser ikke, at der kan være et besparelsespotentiale i at inddrage netværk og ressourcepersoner.

- Men det er ikke noget, vi på nogen måde har regnet ind. Jeg er ikke i tvivl om, at mange af vores udsatte borgere har mange flere ressourcer, end vi får øje på. For ellers var de bukket under for det hårde liv, de lever, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce