Kræftpatienter i kemoterapi skal have garanti for, at de behandles med de korrekte doser.
Kræftens Bekæmpelse opfordrer til en nøje analyse af, hvad der gik galt, da Aarhus Universitetshospital satte 28 mænd med prostatakræft i behandling med stoffet cabazitaxel.
Tre af mændene kan være døde af overmedicineringen, ligesom mange har fået alvorlige bivirkninger.
- Det er forfærdeligt, at det kan ske, at et hospital giver så store doser, siger overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse Jens Oluf Bruun Pedersen til Ritzau.
- Kemoterapi er et meget kraftigt virkende middel, og derfor er det normalt omgivet af stor kvalitetssikring, siger han.
Han kender til enkeltstående tilfælde, hvor patienter har fået for meget, men aldrig i så stort omfang, som det er sket i Aarhus.
- Når det drejer sig om 28 patienter, der gennem en længere periode har fået for store doser, er der tale om en systematisk fejl, og derfor må det nu ransages, hvor det er gået galt, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.
Ifølge Region Midtjylland skyldes fejlen, at produktinformationen fra producenten var mangelfuld, men det fritager ikke hospitalet ansvaret, mener Kræftens Bekæmpelse.
- Hvis man syntes, at informationen var uklar, så skal man jo stoppe og sige "det her kan vi ikke bruge", siger Jens Oluf Bruun Pedersen.
Trods fejlen mener han ikke, at kræftpatienter bør være nervøse for at modtage kemoterapi.
- Der bliver givet rigtig meget kemoterapi, og generelt er sikkerheden meget høj, ligesom det personale, der behandler patienterne har en stor viden om stofferne, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.
Hospitalsapoteket Aarhus blev opmærksom på overdoseringen 4. november sidste år.
Fejlen blev rettet samme dag, og siden er de berørte patienter og pårørende blevet kontaktet af hospitalet med tilbud om en samtale.
Desuden har de fået besked om, at de kan søge erstatning hos Patientforsikringen.
/ritzau/