Kritik fra eksperter: Karakterer er bestemt på forhånd

Velfærd

26/11/13 8:12

Man kan ikke sammenligne afgangsprøvekarakterer fra år til år og sige, om eleverne er blevet bedre, lyder det.

Selv om Undervisningsministeriet for to uger siden brystede sig af, at karaktererne ved 9. klasses skriftlige afgangsprøve var steget, så siger fremgangen intet om, hvorvidt eleverne er blevet bedre til at regne og skrive.

Sådan siger flere af landets førende eksperter på området, skriver Politiken. Blandt andre Peter Allerup, der er professor i uddannelsesstatistik ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, DPU, Aarhus Universitet.

- Karaktererne siger ikke noget om, hvad eleverne kan, siger han til Politiken.

- Den forhøjede karakter er udtryk for en statistisk usikkerhed og forskydning, der sker, fordi vi har en karakterskalakonstruktion, hvor man på forhånd har bestemt, hvor mange elever der skal være på de forskellige karaktertrin, tilføjer Peter Allerup.

Karaktererne ved den skriftlige afgangsprøve er steget 0,2 karakterpoint siden sidste år og 0,6 point over de seneste seks år, og det har undervisningsminister Christine Antorini (S) ifølge Politiken omtalt som en "positiv udvikling".

Men forskerne peger på, at Undervisningsministeriet har en overordnet målsætning, som gør sig gældende:

10 procent af eleverne skal have topkarakteren 12, 25 procent skal have 10, 30 procent af eleverne skal have 7, 25 skal lande på 4, mens de resterende 10 procent skal have 2.

Dermed er andelen af elever, der skal have en bestemt karakter, med andre ord bestemt fra højeste sted, men det siger altså intet om, hvordan elevers evne til at skrive og regne udvikler sig fra år til år, fastslår Peter Allerup ifølge Politiken.

Han bliver bakket op af lektor Jan Mejding ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

Ifølge ham kan man slet ikke sammenligne elevernes afgangsprøvekarakterer fra år til år for at se, om de er blevet bedre eller dårligere.

I Undervisningsministeriet bekræfter specialkonsulent Asger Hermansen ønsket om en bestemt karakterfordeling.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.