KV13: Landets borgmesterkabaler er gået op

Politik

13/12/13 6:30

Nick Allentoft

Silkeborg Byråd har holdt konstituerende møde som det sidste af landets 98 byråd. Fredag eftermiddag er landets 98. borgmesterpost faldet endeligt på plads. Det sidste konstituerende byrådsmøde er blevet holdt i Silkeborg, og det er venstremanden Steen Vindum, der kan tage borgmesterkæden om halsen. Dermed står det nu fast med bindende aftaler, hvem der skal være borgmestre i alle landets 98 kommuner og 5 regioner de næste fire år.

 (Se hele listen her)

Med støtte fra samtlige af byrådets partier tager Steen Vindum borgmesterposten fra den socialdemokratiske Hanne Bæk Olsen på udramatisk vis.

Og udramatisk er lige præcis det ord, der beskriver årets kommunalvalg bedst, mener valgforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Konstitueringerne gik langt hurtigere denne her gang og blev afgjort hurtigere. De har holdt bedre, da vi har omkring halvt så mange brudte aftaler og rævekager, som vi så rigtig mange af ved det seneste kommunalvalg, siger han til Ritzau.

Inden for de første 48 timer efter kommunalvalget den 19. november havde de fleste kommuner fundet deres borgmester og i blot fire kommuner blev aftalerne brudt inden konstitueringen, så borgmesterkæden skiftede skuldre.

Og det finder Roger Buch usædvanligt.

- Det gik utrolig hurtigt den her gang. Langt de fleste steder fandt hurtigt ud af borgmesterposterne, og endda hurtigere end normalt, siger kommunalforskeren.

Kommunalvalget i år var dog ikke uden drama. Socialdemokraterne sprang fra en aftale på Lolland for at beholde borgmesterposten, og i Nyborg skiftede en socialdemokrat til Venstre, så borgmesterposten gik fra S til Venstre.

To nye konstitueringsaftaler vippede S-borgmesteren af pinden i Dragør, der først fik en lokalliste og efterfølgende endte med en V-borgmester.

I den konservativt styrede Allerød Kommune var der længe dødt løb mellem K og V, hvor det trak op til lodtrækning. I sidste ende overlod den siddende K-borgmester posten til en partifælle.

Sidste kommunalvalget var efter Roger Buchs vurdering mere farverigt. Her var der om rævekager og dolkestød i omkring ti kommuner, hvor politikere løb fra aftaler og udpegede nye borgmestre.

Venstre er landets største borgmesterparti med 48, Socialdemokraterne har 33, Konservative 13, De Radikale og SF har hver én, mens der er lokallister for bordenden i to kommuner.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.