Flere og flere kvinder indtager bestyrelseslokalerne i de største danske virksomheder. I dag er godt en fjerdedel af bestyrelsesmedlemmer i C20-virksomhederne kvinder, skriver Jyllands-Posten. Det er væsentligt flere end for 10 år siden, da kvinderne udgjorde 14 procent. Det viser en opgørelse, som Jyllands-Posten har lavet over både de bestyrelsesmedlemmer, der er valgt af medarbejderne, og dem, som generalforsamlingen har valgt .
Andelen af kvinder er på 10 år vokset til over 25 procent. Det overrasker ikke Aase Hoeck, headhunter og indehaver af jobbasen Bestyrelsesprofiler.
- Fødekæden af kvinder til bestyrelsen bliver hele tiden bedre og bedre. Flere kvinder søger ind på videregående uddannelser, og de er i stigende grad klar over, at de skal gøre sig synlige og markere sig, siger hun.
Det er ikke kun kvinderne selv, der har haft indflydelse på udviklingen. Virksomhederne har rettet fokus mere på kvindelige kandidater, når de skal hente nye bestyrelsesmedlemmer ind. Carlsberg har blandt andet sat et mål om, at 40 procent af de bestyrelsesmedlemmer, som repræsentantskabet vælger, inden 2017 skal være kvinder.
Minister for ligestilling Manu Sareen (R) finder det langtfra tilfredsstillende, at ingen af de 18 største børsnoterede selskaber har en kvindelig bestyrelsesformand.
- Det er også grunden til, at regeringen har taget initiativ til, at virksomhederne skal opstille måltal for, hvor mange kvinder der skal være i bestyrelserne. Jeg er sikker på, at når kvinderne først har fået foden indenfor i bestyrelseslokalet, er det kun et spørgsmål om tid, før en af dem bliver formand, siger Manu Sareen.
I alt har 13 af de 18 virksomheder i opgørelsen flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer nu end i 2003.
/ritzau/