Læger afviser kritik fra sygeplejersker i 1813-debat

Ledelse

08/04/2014 21:38

Nick Allentoft

Læger er bedre til at telefonvisitere patienter, mener PLO-formand efter skarp kritik fra sygeplejerskerne.

Anklagerne fyger frem og tilbage i debatten om akuttelefonen 1813.

Og nu tager lægerne til genmæle, efter at formanden for landets 73.000 sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, tirsdag sendte en stribe kritikpunkter mod de praktiserende lægers organisation.

- Vi sætter stor pris på samarbejdet med sygeplejersker såvel generelt som i vore praksis, og vi ønsker ikke at gøre 1813 til en kamp mellem læger og sygeplejersker, også selvom det er det, DSR's formand lægger op til.

- Opmærksomheden bør ikke afledes fra ordningens lange ventetider, de utilsigtede hændelser og kritikken fra Sundhedsstyrelsen, siger Bruno Melgaard Jensen, der er formand for de praktiserende lægers organisation, PLO.

Region Hovedstaden, der står bag ordningen, kalkulerede med, at 200 praktiserende læger skulle tilmelde sig ordningen, men regionen er langt fra målet, og i dag mangler der omkring 70 læger til at tage telefonen, når syge borgere ringer.

- Står det til PLO, skal syge borgere altså ikke kunne få lægehjælp, hvis de ringer til 1813. Det er jo det signal, de sender med deres boykot, sagde Grete Christensen tirsdag.

Men det billede kan Bruno Melgaard Jensen langt fra genkende.

- Hvor har de det tal fra, og hvordan hænger det sammen med, at de tidligere har sagt, at de har læger nok. De bruger det til at presse os.

- At vi som organisation råder lægerne til ikke at søge er fordi, vi mener, de bør søge, hvor vi har lavet aftaler. Vi synes ikke, at det er en velfungerende akutordning, og derfor anbefaler vi ikke lægerne at gå ind i den, siger han.

Grete Christensen mener, at lægerne skaber et billede af, at sygeplejerskerne ikke er lige så fagligt gode til at telefonvisitere patienter. Og det bekræfter Bruno Melgaard Jensen.

- For at få det til at glide bedre for borgerne, så lad os få en praktiserende læge i røret fra starten. Det er en del af vores speciale, at vi visiterer patienter. Det er i vores kliniske uddannelse, og vi er vant til at have patienterne i hænderne så at sige, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce