Politikerne skal prioritere flere ressourcer i psykiatrien. Sådan lyder meldingen fra Lægeforeningen, efter at regeringens psykiatriudvalg fredag formiddag fremlagde sine anbefalinger til at sikre bedre forhold til psykiatriske patienter.
Lægeforeningen mener, at psykiatrien er en forsømt del af sundhedsvæsnet, og derfor bør der penge med udvalgets anbefalinger, der blandt lyder på færre bæltefikseringer, større inddragelse af de pårørende og højere kvalitet i behandlingen.
- Kræft og hjertesygdomme har de seneste år fået målrettede planer, som brede flertal i Folketinget har prioriteret. På samme måde skal politikerne tage ansvaret på sig og koble ambitiøse mål med den nødvendige finansiering, når det gælder psykiatrien.
- Ellers risikerer vi, at et grundigt og ambitiøst arbejde i psykiatriudvalget reelt er spildt, siger Mads Koch Hansen, der er formand for Lægeforeningen.
Han peger samtidig på, at der mangler personale i psykiatrien. I dag venter en fjerdedel af de voksne patienter ifølge Lægeforeningen mere end to måneder på at komme i behandling i den regionale psykiatri. Ventetiden til en praktiserende psykiater er et halvt år.
Samtidig viser en undersøgelse, som Dansk Sundhedsinstitut har udført for Lægeforeningen, at der mangler 1200 fuldtidsstillinger i den ambulante del af psykiatrien alene til behandling af voksne med skizofreni, angst og depression.
- Det nytter ikke blot at sige, at nu skal ventelisterne høvles ned, og at der skal bruges mindre tvang.
- Realiteten er, at der er mangel på udgående teams, som tidligt kan sætte ind med behandling, og dermed forbygge både almindelige indlæggelser og tvangsindlæggelser., siger Mads Koch Hansen.
Formanden for Lægeforeningen understreger, at der både er menneskelige og økonomiske gevinster ved at forbedre behandlingen af psykisk syge.
/ritzau/