Lægerne må vinke farvel til gaver og dyre middage

Velfærd

22/01/2014 10:45

For at komme habilitetsproblemer til livs dropper Lægemiddelindustrien kuglepenne og andre gaver til læger.

Er du læge, er det fremover slut med at modtage gaver fra industrien.

Der skal være totalt vandtætte skotter mellem læger og industri, og for at komme potentielle habilitetsproblemer til livs strammer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) nu reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner.

Det skriver Politiken onsdag.

Med de nye regler indføres der et totalstop for gaver, som vil betyde, at læger fremover ikke må modtage eksempelvis kuglepenne og papirblokke fra medicinalvirksomheder.

- Vi har i en årrække haft en række selvjustitsregler, men den kritik, som har været rejst over for lægemiddelindustrien om habiliteten, har gjort, at vi nu også stopper med at give små gaver som eksempelvis kuglepenne.

- De eksisterende regler har givet pressen og lægerne anledning til at miskreditere os, siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

Diskussionen har været fremme før, men først nu er der blevet fastlagt regler for området.

I samme anledning sætter Lif også for første gang grænser for, hvor meget industrien må bespise læger for.

En frokost må løbe op i 400 kroner inklusiv drikkevarer, mens maksimumbeløbet for en middag er 700 kroner. Det vil fortsat være tilladt at udlevere lægeudstyr og informationsmateriale til en værdi af mindre end 300 kroner.

Både talsmanden for foreningen Læger uden Sponsor, børne- og ungdomspsykiater Thorsten Schumann, og Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, hilser de nye regler velkommen.

- Det spiller ikke nogen rolle for læger, om de får små gaver, men når man kan beklikke lægernes habilitet, er vi nødt til at have den slags regler. Vi skal være fuldstændig skarpe og kunne tåle fuld åbenhed. Tvivl kan vi ikke leve med, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce