Lægerne må vinke farvel til gaver og dyre middage

Velfærd

22/1/14 9:45

For at komme habilitetsproblemer til livs dropper Lægemiddelindustrien kuglepenne og andre gaver til læger.

Er du læge, er det fremover slut med at modtage gaver fra industrien.

Der skal være totalt vandtætte skotter mellem læger og industri, og for at komme potentielle habilitetsproblemer til livs strammer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) nu reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner.

Det skriver Politiken onsdag.

Med de nye regler indføres der et totalstop for gaver, som vil betyde, at læger fremover ikke må modtage eksempelvis kuglepenne og papirblokke fra medicinalvirksomheder.

- Vi har i en årrække haft en række selvjustitsregler, men den kritik, som har været rejst over for lægemiddelindustrien om habiliteten, har gjort, at vi nu også stopper med at give små gaver som eksempelvis kuglepenne.

- De eksisterende regler har givet pressen og lægerne anledning til at miskreditere os, siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

Diskussionen har været fremme før, men først nu er der blevet fastlagt regler for området.

I samme anledning sætter Lif også for første gang grænser for, hvor meget industrien må bespise læger for.

En frokost må løbe op i 400 kroner inklusiv drikkevarer, mens maksimumbeløbet for en middag er 700 kroner. Det vil fortsat være tilladt at udlevere lægeudstyr og informationsmateriale til en værdi af mindre end 300 kroner.

Både talsmanden for foreningen Læger uden Sponsor, børne- og ungdomspsykiater Thorsten Schumann, og Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, hilser de nye regler velkommen.

- Det spiller ikke nogen rolle for læger, om de får små gaver, men når man kan beklikke lægernes habilitet, er vi nødt til at have den slags regler. Vi skal være fuldstændig skarpe og kunne tåle fuld åbenhed. Tvivl kan vi ikke leve med, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.