Sådan lyder det fra svenske forskere, der råber vagt i gevær over den danske folkeskolereform. Det skriver DR P4 København.
I en ny, stor undersøgelse bestilt af den svenske regering peger de svenske forskere på, at modstand mod reformer i 1990'erne blandt svenske lærere er en af årsagerne til den svenske skoles deroute, lyder det fra Professor Leif Lewin, der står bag undersøgelsen.
- Skolesystemerne er forskellige i Danmark og i Sverige, men indfører man en reform mod lærernes vilje, så kan implementeringen mislykkedes, og her kan man lære meget af de fejl, man har begået i Sverige, siger han til DR P4 København.
Særligt lærernes arbejdsvilkår spiller en stor rolle i den svenske skoles rutsjetur ned af de europæiske ranglister, fordi man ikke tog lærerne med på råd, da reformen skulle indføres, siger Leif Lewin.
- Lærernes arbejdsvilkår er forudsætningen for gode resultater i skolen, og når lærerne ikke føler, de har fået chancen for at udøve deres arbejde ordentligt, så har man forklaringen på, hvorfor det går dårligt, siger han til DR P4 København.
Han bliver bakket op af professor i uddannelse på Malmø Universitet, Anders Jakobsson, der mener, at folkeskolereformen kan betyde lærerflugt blandt de danske lærere, sådan som det er sket i Sverige, de seneste 20 år.
- Sådan som jeg har forstået den danske skolereform, så skal lærerne blive længere på skolen og samtidig mister de indflydelse på arbejdstid og tilrettelæggelsen af undervisningen, og det er en utrolig farlig udvikling, siger han til DR P4 København.
I Sverige er der ifølge lærerforbundet forsvundet 35.000 lærere siden reformerne i start 90’erne, og det er på grund af, at lærerne ikke føler den samme faglige stolthed - det samme kan ske i Danmark, mener Anders Jakobsson.
- Hvis jobbet som lærer bliver upopulært og falder i status, så er der også færre, der vil undervise og dermed får man en ond spiral, hvor der bliver mangel på kvalificerede lærere, siger han til DR P4 København.
Kun lidt mere end hver tiende lærer i Danmark mener, at reformen samlet set vil give eleverne en bedre folkeskole. Samtidig overvejer seks ud af ti lige nu at forlade lærerfaget, viser en rundspørge DR Nyheder har lavet blandt 900 lærere.