"Det er og bliver fremtiden, og det bliver også et konkurrenceparameter, at man kan producere sine fødevarer på en ansvarlig og bæredygtig måde," udtaler Martin Merrild, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Landbruget ser gode muligheder for vækst i rød aftale

Bæredygtighed

21/04/2015 12:43

Mikkel Sarka

Det er positivt med fokus på bæredygtigt landbrug i aftale om landdistriktsmidler, mener Landbrug & Fødevarer.

Der er grobund for vækst og et stærkere landbrug, når der de kommende tre år fordeles knap fire milliarder kroner inden for sektoren. 

Sådan lyder det fra Martin Merrild, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, efter at et flertal i Folketinget har landet en aftale om fordeling af landdistriktsmidlerne. 

Læs også: Aftale fordeler fire milliarder til miljøvenlig vækst i landbruget

- Der er mange gode elementer i aftalen. Vækst og konkurrenceevne er det, som vi har ønsket at få prioriteret, så man kan få pengene ud og understøtte nogle investeringer.

- Det betyder i virkeligheden, at pengene kan være med til at danne basis for, at der kan laves nogle investeringer, siger Martin Merrild til Ritzau. 

Aftalen, der er indgået mellem regeringen, SF og Enhedslisten, har et stort fokus på at målrette midlerne til miljøvenlig vækst i landbruget. 

Blandt andet vil pengene støtte etablering af nye økologiske marker og opførelse af miljøvenlige kvæg- og svinestalde.

- Det er og bliver fremtiden, og det bliver også et konkurrenceparameter, at man kan producere sine fødevarer på en ansvarlig og bæredygtig måde. 

- Der er det klart, at den her aftale hjælper til, at vi kan få det arbejde i gang ude omkring, siger Martin Merrild. 

Mens aftalen specifikt afsætter flere hundrede millioner kroner til det økologiske landbrug, er der mindre fokus på økonomisk støtte til det traditionelle landbrug - også kaldet det konventionelle.

- Nu er der sat penge af bredt, men jeg er selvfølgelig opmærksom på, at det er rigtig mange til økologi. 

- Man skal stadig huske, at det er det almindelige og konventionelle landbrug, som trækker eksporten og arbejdspladserne i Danmark, siger Martin Merrild.

Ifølge formanden udgør økologien kun én procent af den samlede eksport fra landbrugssektoren. Derfor er der grund til at være opmærksom på, om den vægtning nu også er fornuftig, lyder det fra Martin Merrild. 

- Vi ser gerne en udvidelse af den økologiske produktion, men vi er hele tiden optaget af, at det skal være markedsdrevet. Hvis markedet kan aftage de flere varer, så er det rigtig fint. 

- Men hvis ikke der er en naturlig og sund efterspørgsel efter varerne, er der risiko for, at der kommer en ubalance, siger han. 

Mest Læste

Annonce