Langvarig bæltetvang mod psykisk syge sætter rekord

Velfærd

09/05/2014 08:25

Freja Eriksen

Aldrig før har så mange psykiatriske patienter ligget spændt fast til en seng i længere end to døgn.

Mens regeringen lægger sidste hånd på en handlingsplan for psykiatrien, viser nye tal, at flere patienter end nogensinde før bliver udsat for langvarige fastspændinger i bælte, skriver Politiken.

Sidste år oplevede patienter 882 gange mod deres vilje at ligge fikseret i bælte i mere end 48 timer. 595 af disse fastspændinger varede længere end 72 timer, har Statens Serum Institut opgjort.

Så høje har tallene på intet tidspunkt været, siden myndighederne for omkring et årti siden begyndte at opgøre længden af fikseringerne.

- Det er helt uacceptabelt. Det nærmer sig noget, der ligner tortur, når patienter er spændt fast så længe. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at sådan opfatter patienterne det selv, siger landsformand Knud Kristensen fra de sindslidendes forening, Sind, til Politiken.

Regionerne driver de psykiatriske afdelinger, hvor tvang foregår, og Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), er enig i, at udviklingen er "uacceptabel".

- Det er et udtryk for den belastning og det voldsomme tryk, der er på psykiatrien. Flere og flere mennesker har det dårligt. Vi har oplevet en stigning i voksenpsykiatrien på 20 procent i antallet af henviste patienter på bare to år, forklarer han til Politiken.

- Men pengene er ikke fulgt med. Vi kan ikke bare lade, som om vi kan klare det her inden for de bestående økonomiske rammer. Der må flere penge på bordet, understreger Bent Hansen.

Derfor vil han i de kommende forhandlinger med regeringen om regionernes økonomi i 2015 kræve, at der bliver afsat flere hundrede millioner kroner årligt til at forbedre forholdene i psykiatrien, skriver Politiken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce