Lidegaard: Noget møg at EU's bilaftale er udskudt

Bæredygtighed

15/10/2013 09:17

EU-landene leger med ilden og risikerer helt at tabe nye CO2-regler for biler på gulvet, siger klimaministeren

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ærgrer sig over, at det mandag ikke lykkedes ham og et par håndfulde af hans EU-kolleger at forhindre Tyskland i fortsat at spænde ben for en aftale, der skal sætte loft for nye personbilers CO2-forurening.

- Det er noget møg, at vi ikke har kunnet blive enige om det her i dag. Det er der ingen grund til lægge skjul på. Men nogle gange er politik sådan. Og så må man bare kæmpe videre og se, hvor godt vi kan få det, siger Lidegaard efter mødet i Luxembourg.

Det litauiske EU-formandskab forsøgte at få opbakning til en endelig godkendelse af en aftale, der egentlig blev forhandlet på plads mellem medlemslandene og Europaparlamentet i juni.

Men Tyskland anførte en gruppe lande med et blokerende mindretal, der beder om justeringer i teksten.

Aftalen skal gradvist nedtrappe den øvre grænse for nye bilers CO2-udledning, så den i 2020 når 95 gram per kørt kilometer.

Men efter at aftalen egentlig var forhandlet på plads, stillede Tyskland nye krav for at beskytte de tyske bilfabrikker, der er kendetegnet ved at producere større biler, der udleder mere CO2 end for eksempel de italienske.

- Det er ikke nogen køn historie det her. Når man har lavet en aftale, så er det altså kutyme, at man holder sammen, siger Martin Lidegaard.

Den danske minister glæder sig dog over, at alle lande har udtrykt opbakning til, at det stadig skal nås at lave en aftale ved EU-systemets førstebehandling. Derfor håber han, at det hele falder i hak i løbet af få uger.

Han gætter på, at det for eksempel kan ske ved, at producenterne af de store biler får en slags rabat på udledningskravene, hvis de samtidig producerer flere miljøvenlige el-biler.

Men Lidegaard advarer også om, at hele kompromisset risikerer at rasle fra hinanden, da EU-Parlamentets forhandlere næppe vil være med til at lave markant om på aftalen fra juni.

- Den fare er der. Jeg synes, rådet leger med ilden i dag. Men nu må vi så kigge fremad og prøve at få en aftale med parlamentet igen, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce