Listeria: Chef i Fødevarestyrelsen fratages ansvar

Ledelse

17/8/14 7:59

Nick Allentoft

Fødevarestyrelsens beredskabschef bliver frataget sit ansvarsområde som følge af listeria-sagen. Siden september 2013 har 12 danskere mistet livet efter at være blevet smittet med listeria-bakterier. Se udviklingen her.

Fødevarestyrelsen fratager beredskabschef Kim Sigsgaard sit ansvarsområde i kølvandet på det listeria-udbrud, som menes at have kostet 12 mennesker livet. 

Det oplyser Fødevarestyrelsen i sin redegørelse om sagen søndag aften. 

Fødevarestyrelsen har fået kritik for, at styrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser, der var hovedsmittekilde til udbruddet.

Fødevarestyrelsen skulle især have reageret hurtigere, da styrelsen den 16. juli blev klar over, at der var en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser. 

Først 11. august lukkede Fødevarestyrelsen virksomheden Jørn A. Rullepølser, hvorefter alle produkter fra virksomheden blev trukket tilbage.

- Når der påvises en direkte sammenhæng mellem fødevarer og dødsfald, bør kontrolmyndighederne med det samme iværksætte en grundig undersøgelse af den konkrete virksomhed, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

- Det er ikke sket hurtigt nok, hvilket er kritisabelt. Jeg er derfor tilfreds med, at Fødevarestyrelsen nu har draget en række konsekvenser af håndteringen og med, at de får strammet op på de interne procedurer, siger Dan Jørgensen.

Fødevarestyrelsen kunne torsdag i denne uge meddele, at alle produkter fra Jørn A. Rullepølser var væk fra butikkerne, og styrelsen derfor mente, at udbruddet var stoppet.

- Vi må sige, at udbruddet er stoppet, fordi vi regner med at have inddæmmet kilden og fået den væk fra markedet, så der er ikke flere, der kan blive syge, sagde beredskabschef Kim Sigsgaard torsdag den 14. august.

Han har forud for redegørelsen fået kritik fra flere sider for hans håndtering af sagen, hvilket nu koster beredskabschefen hans ansvarsområde. 

 

Tidslinje: Sådan har listeria-udbruddet udviklet sig Fra september 2013 til i dag er der registreret 20 patienter med listeriose. 15 af tilfældene er ganske nye, idet de er registrerede i løbet af juni, juli og august. 12 af de 20 smittede er døde.

Fødevarestyrelsen blev 26. juni 2014 informeret af Statens Serum Institut om, at der kunne være et listeria-udbrud under opsejling, men at kilden var ukendt.

Fødevarestyrelsen startede efterfølgende en efterforskning af udbruddet, hvorefter det 11. august blev fastslået, at hovedsmittekilden til listeria-udbruddet stammede fra fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene.

Virksomheden blev derefter straks lukket, og produkterne bliver kaldt tilbage.

Herunder er en tidslinje over forløbet, som vi kender det.

* 28. april 2014 tager Fødevarestyrelsen prøver hos Jørn A. Rullepølser A/S af lammerullepølse til overvågning for blandt andet listeria.

* 6. maj konstaterer fødevarestyrelsen, at en af prøverne fra lammerullepølsen er positiv for Listeria monocytogenes. Jørn A. Rullepølser A/S bedes trække sine produkter tilbage.

* 27. maj afslutter Fødevarestyrelsen kontrollen af tilbagetrækningen hos Jørn A Rullepølser A/S. Vurderingen er, at tilbagetrækningen er udført effektivt.

* 26. juni orienterer Statens Serum Institut Fødevarestyrelsen om, at de fra fem patienter har listeriaprøver, som muligvis er ens. Prøverne fra Statens Serum Institut stammer fra perioden september 2013 til juni 2014.

* Statens Serum Institut kan dog endnu ikke med sikkerhed fastslå, om de fem prøver er helt identiske med hinanden. Hvis de er det, må de forventes at komme fra samme kilde.

* 3. juli viser det sig, at kun to af de fem patienter har samme type listeria. Typen kaldes MLST224. Statens Serum Institut har gennemgået deres gemte listeria-prøver fra patienter og fundet yderligere fem af samme type.

* Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU beslutter at sammenligne listeria-prøver fra fødevarer, som er indsamlet fra den lovpligtige overvågning for listeria i fødevarer.

* Prøverne fra fødevarer skal undersøges med samme metode som patientprøverne for at kunne finde ud af, om nogle af dem er af samme type som patienterne.

* 16. juli konstaterer Statens Serum Institut, at en prøve fra lammerullepølsen, der blev trukket tilbage den 6. maj 2014 er magen til prøverne fra patienterne, altså listeria MLST224.

* 17. juli besluttes det, at listeria-udbruddet skal behandles efter sædvanlig procedure for fødevarebårne udbrud. Da der kan gå op til 70 dage, fra man spiser noget med listeria i, til man bliver syg, kan patienterne fra 2014 godt være blevet smittet langt tidligere.

* 23. juli beder Fødevarestyrelsen Jørn A. Rullepølser om yderligere oplysninger vedrørende produktion og opfølgning foretaget i forbindelse med fundet af listeria i lammerullepølse i maj.

* 8. august tager Fødevarestyrelsen prøver fra Jørn A. Rullepølser, da der ikke er noget, der tyder på, at udbruddet stopper. Dette gøres, selv om Jørn A. Rullepølser har overholdt de kontrolmæssige foranstaltninger i forbindelse med fundet af listeria i lammerullepølsen.

Det vurderes, at der kan være risiko for, at der er listeria på virksomheden.

* 11. august finder Fødevarestyrelsen listeria i flere af de undersøgte produkter på Jørn A. Rullepølser A/S. Det vides endnu ikke, om der er tale om samme type listeria som hos patienterne, blot at det er listeria.

* Da inkubationstiden for listeriose er mellem en og 70 dage (oftest syv til 21 dage) er det ofte vanskeligt at finde smittekilden, skriver Statens Serum Institut.

* 12. august udsendte fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut en pressemeddelelse om udbruddet.

* 17. august offentliggør Fødevarestyrelsen en redegørelse om håndteringen af listeria-udbruddet. Redegørelsen giver fødevareminister Dan Jørgensen (S) anledning til at påtale alvorlige fejl i Fødevarestyrelsens håndtering af udbruddet. Samtidig fratages Fødevarestyrelsens beredskabschef, Kim Sigsgaard, sit ansvarsområde.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Fødevareministeriet og Statens Serum Institut.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce