Løkke frygter ny klimalov vil ramme danske virksomheder

Politik

06/02/2014 11:17

Blå blok er splittet, efter at De Konservative torsdag indgik aftale med regeringen ny klimalov uden om Løkke.

Den nye klimalov vil betyde en reduktion i CO2-udslippet, uden at det koster arbejdspladser. Sådan lyder det fra De Konservative. Men oppositionens største parti, Venstre, tvivler på det udsagn og står derfor uden for aftalen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fastslår, at der tværtimod er behov for at se på, hvordan energiafgifterne kan komme ned for at hjælpe danske virksomheder med at konkurrere med udlandet.

Lars Løkke Rasmussen er bekymret over, at den nye klimalov skærper kravet til, hvor meget borgere, virksomheder og landbruget skal reducere udslippet af CO2 med. I den eksisterende klimaaftale er målet 34 procent inden 2020, men det bliver nu skærpet til 40 procent.

- De 34 procent rummer i sig selv problemer, for siden vi indgik energiaftalen, er forudsætningerne for aftalen begyndt at briste, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger på, at der er kommet et amerikansk gas-eventyr, som har fået prisen på fossile brændstoffer til at falde. Samtidig er EU's CO2-kvotesystem ifølge Løkke brudt sammen.

- Derfor oplever vi danske virksomheder, som slås i hård konkurrence og har højere energiprise end deres konkurrenter i udlandet. Så der er allerede et pres på virksomhederne med det, vi har aftalt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det kommer vi til at diskutere med regeringen i det her forår. Vi skal have gjort noget ved energiafgifterne i den vækstpakke, vi skal lave til foråret.

- Der kan man kalde det ambitiøst, naivt eller spændende, at målsætningerne nu bliver hævet. Det er ikke noget, vi i Venstre på nogen måde føler os forpligtet af, siger Løkke.

Dermed ser der ud til at være langt mellem Venstres og De Konservatives standpunkter.

Spørgsmål: De Konservative siger, at det kan gennemføres, uden at det koster arbejdspladser, og uden at det koster penge. Det tror du ikke på?

- Jeg synes, det er et spændende udsagn, og jeg glæder mig til at se de konkrete tiltag. Det katalog, vi har set indtil nu, er, at man gør det sværere et drive landbrug. Og man reducerer kørselsfradraget og forringer dermed mobiliteten i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce