"Jeg tror ikke, at embedsmændenes arbejde tager skade af, at de i højere grad bor i de områder, hvor deres beslutninger har konsekvenser," siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Foto: Venstre.

Løkke lover hurtig plan for udflytning af arbejdspladser

Politik

12/06/2015 12:46

Mikkel Sarka

Inden for to måneder efter valget skal en arbejdsgruppe have en plan for udflytning af arbejdspladser klar.

Hvis Venstre vinder valget, så får ministrene ikke sommerferie. 

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil nedsætte en "hurtigarbejdende, tværministeriel ministerarbejdsgruppe", som inden for to måneder efter et eventuelt kommende regeringsskifte skal fremlægge en samlet strategi for at placere statslige arbejdspladser over hele landet.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta herArtikler om partierne her: Læs mere: Liberal AllianceLæs mere: SocialdemokratietLæs mere: SFLæs mere: DFLæs mere: Radikale VenstreLæs mere: Konservative FolkepartiLæs mere: EnhedslistenLæs mere: VenstreLæs mere: Alternativet

Det fremgår af Venstres udspil "Flere danske job i hele Danmark", som Lars Løkke Rasmussen fredag fremlagde på et pressemøde i Skive.

- Det er ikke nogen naturlov, at de statslige arbejdspladser ligger i København. Jeg mener ikke, at Socialdemokraterne og regeringen har taget den diskussion tilstrækkeligt alvorligt.

- Derfor vil vi som noget af det første nedsætte en hurtigarbejdende ministerarbejdsgruppe, der skal fremlægge en samlet strategi for placering af statslige arbejdsplader i hele Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

I udspillet udpeger Venstre ikke en lang liste med konkrete statslige arbejdspladser, som skal flyttes. 

Læs også: Sådan vil Thorning og Løkke skabe vækst i udkanten

Men man opstiller en række "kendetegn" for statslige arbejdspladser, som er egnede til placering udenfor Hovedstaden:

Det er blandt andet arbejdspladser, hvor medarbejderne med undtagelse af den øverste ledelse, har begrænset behov for fysisk tilstedeværelse ved ministerkontakt.

Det er også arbejdspladser, hvor en anden placering ville kunne skabe "faglige miljøer" med eksempelvis uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

Også arbejdspladser, hvor rekruttering af medarbejdere må forventes ikke at være begrænset til hovedstaden, er oplagte.

Venstre lægger i udspillet samtidig op til, at der i forbindelse med større omstruktureringer eller sammenlægninger skal foretages et "omkostningstjek af institutionens udgifter ved den aktuelle beliggenhed sammenholdt med de tilsvarende omkostninger ved alternativ beliggenhed i en anden region".

- Når statslige arbejdspladser bliver udflyttet, kan det skabe udvikling og gøre arbejdsmarkedet mere interessant i lokalområderne.

- Jeg tror ikke, at embedsmændenes arbejde tager skade af, at de i højere grad bor i de områder, hvor deres beslutninger har konsekvenser, siger Lars Løkke Rasmussen.

De økonomiske vismænd er tidligere på året kommet med en rapport, der viser, at der ikke er nogle økonomiske argumenter for at flytte statslige arbejdspladser ud af hovedstadsområdet. 

- Men nu handler politik jo om politik og holdninger. Og vi har den grundholdning, at vi ønsker udvikling i hele Danmark, og der er ingen tvivl om, at statslige arbejdspladser kan bidrage til den udvikling, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Er I parate til at betale for udflytningen af statslige arbejdspladser, selvom det viser sig at være en underskudsforretning?

- Jeg mener ikke, at det er en underskudsforretning. Et eksempel er Udbetaling Danmark, som har etableret centre i Hillerød, Vordingborg, Frederikshavn, Holstebro og Haderslev. Og de centre fungerer meget effektivt, siger Løkke.

FAKTA: Her er venstres landdistriktsudspil   Væk med kystnærhedszonen, knallertkørekort til 15-årige og lukning af mobilhuller er blandt partiets forslag.

Venstre har fredag fremlagt et vækstudspil, som rummer initiativer inden for fem hovedområder.

Få et overblik her:

* Statslige arbejdspladser:

En hurtigt arbejdende ministerarbejdsgruppe skal inden for to måneder efter et regeringsskifte fremlægge en samlet strategi for at sikre placering af statslige arbejdspladser over hele landet.

Venstre peger blandt andet på, at flere statslige opgaver skal placeres i UdbetalingDanmarks fem regionale centre i Hillerød, Vordingborg, Frederikshavn, Holstebro og Haderslev.

Det skal også analyseres, om man kan relokalisere statslige arbejdspladser fra Københavns centrum til Københavns Omegn. 

* Planloven:

Reglerne for strandbeskyttelse, som forhindrer byggeri de første 300 meter fra vandkanten, skal kun gælde, hvor der er "sammenhængende natur".

Kystnærheds-zonen, som dækker området fra 300 til 3000 meter fra vandkanten, skal afskaffes og området skal underlægges reglerne for landzoner.

Alle byer skal kunne bygge storcentre eller varehuse på over 2000 kvadratmeter i bymidten. I dag er det kun tilladt for byer med over 40.000 indbyggere.

* Bosætning:

Venstre vil i dialog med den finansielle sektor om barriererne for belåning i visse dele af landet og er parat til at se på Finanstilsynets regler. 

Hvis en lodsejer selv har stået for en nedrivning skal byggetilladelsen gælde 10 år i stedet for tre. 

Kommunerne skal kunne sænke grænsen for, hvor længe pensionister skal have ejet deres sommerhus, før de får ret til at bruge det til helårsbolig

Der skal sikres bedre muligheder for "tilstrækkelig" lægedækning på både
sygehuse og i almen praksis i landdistrikterne.

Mulighederne for at ophæve formodningsreglen skal undersøges, så ejendomme på 2 hektar og derover som udgangspunkt vurderes som landbrugsejendomme.

* Mobilitet og rejsetid:

Prisen på pendlerkort til Storebæltsbroen skal sænkes 40 procent og befordringsfradrag for at køre over Storebælt i bil skal øges.

10 millioner kroner til at udvide kredsen af landdistrikts-kommuner, der kan blive berettiget til forhøjet befordringsfradrag.

Prisen på transport med færger til småøer og ø-kommuner skal sænkes, og reservefærgen til Bornholm bevares.

Den generelle hastighedsgrænse for personbiler og motorcykler på landeveje skal hæves til 90 kilometer i timen - bortset fra strækninger, hvor det er uhensigtsmæssigt af hensyn til trafiksikkerheden. 

Fartgrænsen for personbiler og motorcykler på motortrafikveje skal hæves til 100 kilometer i timen.

Vejdirektoratet skal undersøges mulighederne for at hæve hastighedsbegrænsningen
for personbiler og motorcykler til 130 kilometer i timen på de motorvejsstrækninger, hvor der i dag er en fartgrænse på 110 kilometer i timen.

15-årige skal kunne erhverve kørekort til lille knallert, og 16-årige skal kunne erhverve kørekort til stor knallert og lille motorcykel.

* Vækst og arbejdspladser: 

En national bredbåndsfond på 300 millioner kroner skal sikre bredbånd til de husstande og virksomheder, der ikke kan forvente at blive dækket gennem en markedsbaseret udrulning.

Mobilselskaberne skal forpligtes til at sætte master op, hvor eksempelvis kommunerne melder om ”mobilhuller”, mod at de til gengæld skal betale lavere frekvensafgifter.

Toårige "landdistriktsvækst-piloter" skal sikre flere højtuddannede i virksomheder i landdistrikterne.

Geografisk bred mulighed for at aflægge køreprøver - eksempelvis kan kommunerne
overtage opgaven.

Retssager med kun én dommer skal som udgangspunkt afvikles ved
det nærmeste tingsted eller lokale afdelingskontor i de retskredse, som
er etableret under hovedtingstedet, det vil sige i henholdsvis Thisted, Grenaa, Tønder
og Haderslev.

Kilde: Venstre 

 

Mest Læste

Annonce