Lokale lister overrasker

Politik

29/10/13 12:32

Freja Eriksen

»Ny madordning«, »Fjordlisten«, »Folkelisten«. Kært barn har mange navne, og i alt opstiller tilsammen 30 forskellige lokallister ved kommunalvalget i de 11 nordsjællandske kommuner den 19. november i år. I 2009 var der i de samme kommuner 19 lokallister opstillet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er en klar fremgang, selv om lokallisterne fra flere sider ikke blev spået mange leveår efter kommunalreformen i 2007.

- Så i forhold til forventningen, er det overraskende, at der er så mange lister opstillet, siger professor Jørgen Elklit fra Aarhus Universitet til Frederiksborg Amts Avis.

Han både forsker og underviser i valg og vælgeradfærd og er bl.a. også medforfatter til et afsnit om lokallister i en analyse af kommunalvalget i 2009.

- Og det at der er mange lister opstillet, det betyder ikke, at de får mange stemmer og mange mandater, siger Jørgen Elklit til avisen.

Lokallisternes andel af stemmerne er dalet gradvist fra 8,2 procent af stemmerne ved valget i 1997 til et lavpunkt på 4,4 procent af stemmerne ved valget i 2009.

Helsingør Kommune fører an ved det forestående kommunalvalg med hele otte lokallister, bl.a. forældrene til det meget omtalte »garage-barn«, der blev tvangsfjernet sidste år under stor mediebevågenhed.

En del af lokallisterne har særlige lokale enkeltsager og ønsker alternativer til de etablerede partier. Det gælder bl.a. i Halsnæs Kommune, hvor Lokallisten Halsnæs har sat sig for at aflyse præsidentvalget mellem borgmester Helge Friis (S) og udfordreren Steen Hasselriis (V).

- I debatten fremgår det, at der kun er de to muligheder mellem rød og blå. Det mener Lokallisten ikke er borgernes ønsker, siger listens spidskandidat Per Jensen til Frederiksborg Amts Avis.

- Allerød: 5

- Egedal: 0

- Fredensborg: 2

- Frederikssund: 2

- Furesø: 0

- Gribskov: 2

Citat fra Fr.Borg Amts Avis

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.