Måling: Danskerne er skeptiske over for roadpricing

Infrastruktur

23/9/13 9:29

Hver anden dansker takker nej til roadpricing, som spiller en hovedrolle i Trængselskommissionens rapport.

Politikerne skal tænke sig godt om, inden de giver sig i kast med at indføre det såkaldte roadpricing-system for personbiler.

I en ny undersøgelse, foretaget af Voxmeter for Ritzau, svarer hver anden dansker nej til den principielle tanke om, at man skal betale bilafgift efter, hvor, hvornår og hvor meget man kører.

55 procent siger nej, mens kun 35 procent støtter ideen, som er blevet undersøgt af Trængselskommissionen, der i denne uge forventes at præsentere sine anbefalinger.

DR har allerede kunne afsløre, at et udkast til den endelige rapport nævner roadpricing som det mest effektive middel til at reducere biltrafikken i hovedstaden.

Men tanken har ingen gang på jord i forhold til vælgerne, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Selvom der formentlig er halvandet år til næste folketingsvalg, så befinder vi os allerede i en form for valgkamp.

- Og roadpricing vil - ligegyldigt hvordan man udformer det - blive sindssygt upopulært i et land, hvor de fleste føler, at de har betalt vejene ikke bare én, men flere gange, pointerer han.

Undersøgelsen viser ligeledes, at kun 12 procent af danskerne forventer at bruge bilen mindre, hvis der bliver indført roadpricing.

Og Forbrugerrådets medlem af Trængselskommissionen understreger, at det er vigtigt, at et eventuelt roadpricingsystem får en ukompliceret og gennemskuelig risstruktur.

Ellers vil det ikke have den ønskede på trængslen.

- Folk skal vide, hvad det koster at køre hvor henne og hvornår. Ellers får det dem ikke til at ændre adfærd, påpeger seniorrådgiver Lise Bjørg Pedersen.

Hun fremhæver, at selve pointen med, at kommissionen har undersøgt systemet, er, at det kan reducere trængslen ved at give bilisterne økonomiske incitamenter til at køre på mindre trafikerede veje og tidspunkter.

Eller ved ganske enkelt at lade bilen stå og i stedet vælge den kollektive trafik.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.